18 sposobów, w jaki awokado może zastąpić leki przeciwbólowe, kawę, multiwitaminy i dietę

Jeśli jeszcze nie jesz awokado, poważnie brakowało ci, a jeśli już nie możesz się nimi nacieszyć, przygotuj się na jeszcze głębsze zakochanie się w nich po przeczytaniu naszego ostatecznego przewodnika po korzyściach zdrowotnych tego cudownego owocu.

18 wspaniałych korzyści zdrowotnych płynących z awokado

Korzyści zdrowotne płynące z awokado są zbyt liczne, aby je wymienić, ale to nie powstrzyma nas przed próbą! Oto 18 najlepszych sposobów, w jakie awokado utrzymuje Twoje zdrowie w optymalnym stanie i dlaczego powinieneś jeść je codziennie.

1. Pełne składników odżywczych

Awokado zawiera prawie 20 witamin i minerałów, które są niezbędne dla dobrego zdrowia i zdrowego funkcjonowania organizmu. Z zalecanego dziennego spożycia (RDI) jedno awokado zawiera:

  • 53% witaminy K 41% folian 33% witaminy C 28% potasu 26% Witamina B6 21% witamina E 19% Miedź

Liczby te są dość imponujące, a jeśli to sam nie przekonuje cię, aby wyjść i zaopatrzyć się w awokado, możemy spojrzeć na niektóre z szerszych implikacji dla zdrowia, że wszystkie te mają na nasze ciała, jak również inne sposoby mogą korzystać z nas.

2. Źródło tłuszczów

awokado

Jeśli kiedykolwiek zadeklarowałeś swoją miłość do awokado publicznie lub do przyjaciół lub kolegów, prawdopodobnie miałeś więcej niż kilka osób, które powiedziały ci "ale awokado jest tak tuczące!".

Wspaniałą rzeczą jest to, że awokado ma "dobre tłuszcze", takie jak tłuszcz jednonienasycony, a nasze ciała faktycznie potrzebują i wykorzystują je do obniżenia złego cholesterolu.

3. Zarządzanie wagą

Przyznać należy, że jest to zaskakująca kontynuacja tego, jak doskonałym źródłem tłuszczu jest awokado, badania wykazały, że owoc ten może rzeczywiście pomóc utrzymać głód na dystans, jeśli jest spożywany jako część zdrowych posiłków.

Jeśli zawsze znajdujesz się sięgając po przekąski w połowie poranka lub po południu, spróbuj dodać awokado do swojej diety, a poczujesz się znacznie mniej skłonny do przekąsek między posiłkami.

4. Zapobieganie cukrzycy

Naukowcy szacują, że cukrzyca dotknie 40% Amerykanów w pewnym momencie w ich życiu. Dość zniechęcający fakt, ale istnieje wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy; jeden z najbardziej skutecznych sposobów jest przez utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi.

Jedno z badań, w którym jedna grupa uczestników jadła lunch z awokado, a druga bez, wykazało, że u tych, którzy jedli awokado jako część lunchu, nie zaobserwowano wzrostu poziomu cukru we krwi w porównaniu z tymi, którzy nie jedli awokado.

Niesamowite, po prostu dodając ten owoc do swojej normalnej diety, ty też możesz uniknąć tych skoków poziomu cukru we krwi po posiłkach.

5. Obniżenie poziomu cholesterolu

Awokado faktycznie odgrywa ważną rolę w odblokowywaniu tętnic; badania wykazały, że codzienne spożywanie awokado poprawiło poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie obniżając poziom złego cholesterolu i poprawiając poziom dobrego cholesterolu, czyli tego, który utrzymuje tętnice w czystości.

Oczyszczanie tętnic w ten sposób może drastycznie zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca w ciągu całego życia.

6. Zwalczaj stany zapalne

Uważa się, że przewlekły stan zapalny leży u podstaw wielu współczesnych chorób, w tym stanów takich jak astma, alergie, zapalenie stawów i choroby serca.

Wykazano, że kwas oleinowy zmniejsza stan zapalny w wielu badaniach naukowych, a jego duże ilości znajdują się w awokado. Możesz pomóc zapobiec uszkodzeniu ścian tętnic, z kolei obniżenie ryzyka chorób serca spowodowanych przez złogi płytki nazębnej, poprzez zwiększenie ilości kwasu oleinowego w diecie.

7. Ulga w bólu

Jeśli cierpisz na zapalenie stawów, być może zainteresuje Cię informacja, że udowodniono, iż ekstrakt z awokado zmniejsza jego objawy, a dzięki korzyściom przeciwzapalnym, jak właśnie odkryliśmy, bóle związane z zapaleniem mogą być zmniejszone poprzez włączenie go do diety.

8. Kontroluj ciśnienie krwi

Jeśli masz dietę bogatą w sód, może być umieszczenie się na duże ryzyko wysokiego ciśnienia krwi. Oprócz zmniejszenia spożycia soli, potas (minerał w obfitości w awokado) faktycznie zmniejsza skutki sodu w organizmie i jako takie, pomaga kontrolować ciśnienie krwi.

9. Wchłanianie składników odżywczych

Moglibyśmy jeść wszystkie owoce i warzywa na świecie i nadal nie być coraz pełne korzyści z różnych minerałów, składników odżywczych i ogólne dobro, które posiadają. To jest w dół do faktu, że nasze spożycie składników odżywczych będzie tylko kiedykolwiek tak dobre, jak nasza zdolność do wchłaniania ich raz w organizmie.

Co zadziwiające, dodając awokado do sałatki, twoje ciało natychmiast ma zwiększoną zdolność do wchłaniania wszelkich rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych obecnych w innych składnikach. Należą do nich witaminy A, D, E i K, a także niektóre przeciwutleniacze, które w przeciwnym razie byłyby znacznie słabiej wchłaniane do organizmu.

10. Zdrowie oczu

Awokado zawiera dwa ważne składniki odżywcze, luteinę i zeaksantynę, z których oba są niezbędne do zwalczania jednej z głównych przyczyn ślepoty w USA - zwyrodnienia plamki żółtej.

W przeciwieństwie do niektórych składników odżywczych, jedynym sposobem na dostarczenie ich do organizmu jest dieta. Na szczęście, awokado jest najlepszym źródłem luteiny wśród 20 owoców najczęściej spożywanych w Ameryce, więc jesteśmy pewni, że widzisz korzyści z jedzenia ich więcej!

11. Zdrowa skóra i włosy

Łatwo jest ulec pokusie stosowania najnowszych "sekretów urody" zapakowanych w błyszczącą tubkę kremu do twarzy lub produktu do pielęgnacji włosów, ale awokado może dać ci te same efekty, działając od wewnątrz. To sprawia, że jest to nie tylko o wiele bardziej naturalna opcja dla Ciebie i Twojej rodziny, ale również zdrowsza.

Zawiera ponad 20% swojej dziennej dawki witaminy E, która chroni tkanki ciała przed wolnymi rodnikami, które uważane są za przyczynę procesu starzenia się skóry, ten owoc może utrzymać skórę gładką i włosy miękkie.

12. Mocne kości

Twoje kości wymagają konkretnych witamin i minerałów, aby utrzymać je funkcjonuje zdrowo, i na szczęście awokado zawiera ogromne dawki witaminy K, miedzi i folianów, z których wszystkie przyczyniają się do szczęśliwego szkieletu.

13. Lepsze trawienie

Awokado są bardzo wysokie w wielu różnych składników niezbędnych dla całego zdrowia, jak już omówiliśmy, a ich zawartość błonnika nie jest inaczej.

Jedno awokado zawiera około 54% RDI błonnika, który jest niezbędny do utrzymania układu trawiennego działa prawidłowo i uniknąć żywności pozostaje w jelitach na zbyt długo.

14. Zwiększona odporność

Jeśli znajdziesz się coraz chorować naprawdę łatwo lub często, należy spróbować i zrobić awokado część swojej codziennej diety. Witaminy z grupy B pomagają zwalczać choroby i infekcje, a witaminy C i E wzmacniają Twój układ odpornościowy. Awokado zawiera wszystkie trzy z tych witamin wzmacniających obronę, więc ładuj się na nich, aby utrzymać chorobę na dystans.

15. Cenne składniki odżywcze dla przyszłych matek

Foliany są niezbędne dla zdrowego rozwoju płodu, który rozwija się w łonie matki, szczególnie w cewce nerwowej, która później stanie się mózgiem dziecka, rdzeniem kręgowym i kośćmi, które je otaczają. Kobiety w ciąży mogą sięgnąć po awokado jako doskonałe źródło folianów, a także potasu oraz witamin C i B6.

Jak również traktować swoje nienarodzone dziecko do tych niezbędnych składników odżywczych bogatych, zawartość witaminy B6 pomoże złagodzić poranne choroby, więc jest jeszcze więcej powodów, aby uzyskać je w diecie.

16. Dodaj sobie energii

Zdrowe tłuszcze, które już wiemy, że jest mnóstwo w awokado, uwalniają energię do organizmu powoli przez cały dzień. Jeśli dodasz awokado do śniadania lub lunchu, przekonasz się, że możesz przebrnąć przez cały dzień bez doświadczania spadku poziomu energii. Ponadto, jeśli spożyjesz awokado wraz z pokarmem bogatym w węglowodany, faktycznie spowolni ono trawienie węglowodanów, co pomoże Ci uniknąć cukrowego załamania, które w przeciwnym razie zazwyczaj by nastąpiło.

17. Poprawia nastrój

Jedzenie tego owocu każdego dnia może rozweselić cię, jeśli masz trudności z utrzymaniem pozytywnego nastroju, w szczególności dzięki zawartości zdrowych tłuszczów. Zdrowe tłuszcze znajdujące się w awokado pomagają podnieść poziom dopaminy i zwiększyć poziom endorfin. Spożywając awokado każdego dnia, możesz zapobiec wszelkim spadkom nastroju!

18. Popraw funkcjonowanie mózgu

Twój mózg rozkwita, gdy jest stymulowany, a miedź jest stymulantem mózgu, co sprawia, że awokado, zawierające około 20% dziennego zapotrzebowania na miedź, jest najlepszym pożywieniem dla mózgu! Ten minerał został również bezpośrednio powiązany z kreatywnymi i innowacyjnymi procesami myślowymi. Awokado nie bez powodu cieszy się reputacją pokarmu dla mózgu.

Więc następnym razem, gdy jesteś w alei owoców i warzyw w sklepie spożywczym, podnieś awokado lub dwa (lub dwadzieścia!) i zacząć czerpać korzyści z jedzenia awokado codziennie i zwiększonej dobroci, które przyniesie do swojej diety!