Świeży sok owocowy

Soki owocowe dostępne na sklepowych półkach są w większości bezwartościowe – pasteryzowane, z ogromną ilością cukru. Nawet sklepowe „stuprocentowe soki owocowe” zawierają niewiele witamin, minerałów i flawonoidów. Chcąc spożywać zdrowe i wartościowe napoje należy postawić na świeżo wyciskane soki.

Zalety i wady świeżych soków

Świeże soki są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, potasu, wapnia, kwasów organicznych i różnego rodzaju enzymów. Soki, które przygotujemy będą różnić się swoimi właściwościami w zależności od tego, jakich owoców użyjemy do przyrządzenia napoju. Przykładowo – wiśnie mają działanie przeciwzapalne, truskawki mają świetny wpływ na serce i układ naczyniowy, natomiast maliny są rozgrzewające.

Świeżo wyciskane, naturalne soki zawierają dużo błonnika występującego w miąższu owoców. Regularne spożywanie naturalnych napojów owocowych obniża poziom cholesterolu, oczyszcza nasz organizm z toksyn i bardzo pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Soki owocowe są źródłem energii i są ważnym elementem zbilansowanej diety. Ponadto, świeżo wyciskane napoje owocowe doskonale wpływają również na wygląd skóry, paznokci, włosów oraz zębów.

Wadą tego typu soków jest to, że powinniśmy je spożywać od razu po wyciśnięciu. Soki owocowe nie powinny być przechowywane dłużej niż 5 godzin po przyrządzeniu. Ponadto, dietetycy wskazują na wysoką zawartość cukrów prostych w owocach, co plasuje je na gorszym miejscu w stosunku do warzyw.

Zdrowy styl życia

Owoce, soki i odchudzanie

Owoce to woda, cukier i błonnik. Jeśli będziemy ich jeść dużo, jednocześnie dostarczymy naszemu organizmowi wiele kalorii. Soki świeżo wyciskane mają nieco mniejszą zawartość błonnika, jednak są tak samo kaloryczne jak nieprzetworzony (w wyciskarce czy sokowirówce) surowiec. Niestety, ze względu na ilość cukrów, soki owocowe i same owoce nie mogą być dla nas podstawą żywienia. Zbyt duże spożycie może zaburzyć równowagę glikemiczną i nadmiernie podnosić poziom cukru we krwi.

Po spożyciu soku owocowego, ze względu na skokowy wzrost glukozy w organizmie, poczujemy głód. To zaś sprowokuje nas do jedzenia. Dlatego też, soki owocowe nie mogą stanowić bazy racjonalnej diety. Soki owocowe należy pić razem z innymi pokarmami.