Rozbudzaj swoje kubki smakowe

 

Czy wiesz, że różne smaki żywności nie służą tylko temu, by jedzenie było smaczne? Każdy z nich ma inne funkcje dla naszego organizmu.

 

SMAK KWAŚNY

Jak działa:

Żywność o kwaśnym smaku poprawia apetyt i zwiększa przepływ śliny oraz soków trawiennych. Należy jednak zawsze pamiętać o umiarze. Zbyt duże spożycie kwaśnych pokarmów powoduje nadmierną produkcję kwasów trawiennych przez układ pokarmowy i może powodować mdłości.

Przykłady kwaśnych pokarmów:

Owoce cytrusowe takie jak cytryna, limonka, niektóre odmiany pomarańczy i grejpfrutów. Inne owoce takie jak niedojrzałe mango, brzoskwinie, tamaryndowiec, amla (indyjskie gęsie jagody).

 

SŁONY SMAK

Jak działa:

NATURALNY sód poprawia smak potraw, oczyszcza organizm, tonizuje nadnercza, nerki, prostatę i tarczycę. Wzmacnia zdolności trawienne, gdy jest przyjmowany razem z innymi pokarmami.

Naturalny sód z naturalnych produktów spożywczych jest zazwyczaj "opakowany" potasem.

Kiedy sód i potas są przyjmowane w odpowiedniej równowadze (natura wie!), robią wszystko odwrotnie niż sól kuchenna (chlorek sodu), która jest szkodliwa.

Naturalna SÓL reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza zatrzymywanie wody w organizmie, rozbija zator śluzowy w zapaleniu zatok, zapobiega nadmiernej kwasowości w organizmie i wiele innych korzyści zdrowotnych.

Przykłady pokarmów naturalnie słonych:

Seler, warzywa morskie, takie jak kelp i wodorosty, karczochy, pomidory, sól morska.

 

OSTRY SMAK

BITTER to smak, który odczuwamy jedząc ciemnozielone warzywa liściaste, zwłaszcza na surowo.

Jak działa:

BITTER pobudza apetyt i pomaga wydobyć smak pozostałych smaków.

BITTER jest silnym środkiem DETOKSYFIKUJĄCYM, ma właściwości antybiotyczne, przeciwpasożytnicze i antyseptyczne.

Jest to żywność o działaniu zbliżonym do insuliny, odpowiednia dla diabetyków, pomocna w redukcji wagi, zatrzymywaniu wody w organizmie, wysypkach skórnych, gorączce, uczuciu pieczenia i mdłościach.

Przykłady BITTER Foods:

Zielone warzywa liściaste (niegotowane) jak jarmuż, szpinak, kapusta, mniszek lekarski, liście sałaty, gorzka dynia/melon, cykoria i gorzka fasola.

 

SŁODKI SMAK

Jak działa:

Słodki smak w naturalny sposób zaspokaja nasz natychmiastowy głód i zwiększa energię. Jest doskonały do budowy ważnych dla organizmu tkanek (tj. osocze, krew, tłuszcz, mięśnie, kości, szpik i płyny rozrodcze).

Smak SŁODKI wzmaga wydzielanie śliny, łagodzi błonę śluzową i uczucie pieczenia, łagodzi pragnienie, korzystnie wpływa na skórę, włosy i głos.

Cukier stołowy (węglowodany proste), jak te znajdujące się w przetworzonej żywności, odbierają cenne witaminy i minerały z Twojego organizmu, powodując DEFICYT żywieniowy. Są one NIE-NIE.

Z drugiej strony, cukier owocowy (węglowodany złożone) jest odżywczy, wzbogacony o witaminy i minerały, które mogą być łatwo przyswojone przez nasz organizm. Pomiędzy tymi dwoma rodzajami słodyczy, wybierz węglowodany KOMPLEKSOWE!

Przykłady SŁODKICH pokarmów:

Większość (dojrzałych) owoców i niektóre warzywa.

 

NIEPRZYJEMNY SMAK

Jak działa:

W małych ilościach, smak ostry stymuluje trawienie, wspomaga detoksykację poprzez pocenie się, usuwa gazy, wspomaga krążenie, poprawia metabolizm i łagodzi bóle mięśni.

Ma działanie lecznicze w przypadku zatorów w głowie i górnych drogach oddechowych.

Przykłady pokarmów PUNGENT:

Czosnek, imbir, cebula, papryczki chilli (np. havanero, cubano, jalapeno), chrzan i przyprawy.

 

SMAK ŚCIĄGAJĄCY

ASTRINGENT to smak, kiedy wgryzamy się w NIEUSZKODZONY owoc, taki jak gujawa, persymona, żurawina czy winogrono. Daje on natychmiastowe uczucie suchości i chłonności w ustach. Nie jest to zbyt popularny smak.

Co robi:

Pomaga zatrzymać krwawienie w przypadku krwotoków i wspomaga gojenie w przypadku biegunki.

Ma zdolność wiązania się z toksynami i wyprowadzania ich z organizmu.

Zmniejsza przepływ moczu w przypadku nadmiernej utraty płynów ustrojowych spowodowanej częstym poceniem się, oddawaniem moczu lub nietrzymaniem moczu.

Pokarmy o smaku ASTRINGENT są lekko znieczulające, a więc uspokajające, ale także zmniejszają wrażliwość.

Przykłady pokarmów ASTRINGENT:

Niektóre niegotowane warzywa, niektóre niedojrzałe owoce, takie jak gruszki, jabłka, granaty i różne zioła.