Zakupionych na zapas produktów spożywczych nie powinno się przechowywać w opakowaniach, w których zostały przez nas kupione. Najbezpieczniej wszelkie sypkie produkty jest po przyniesieniu do domu przesypać do specjalnych pojemników do przechowywania żywności. Jakie jednak pojemniki wybrać?
Wybierając pojemnik na żywność, rzadko zwracamy uwagę na jego kształt. Najbardziej ergonomiczne, czyli zajmujące najmniej miejsca w kuchennych szafkach, czy w lodówkach lub w zamrażarkach są pojemniki w kształcie prostokąta lub kwadratu. Takie pojemniki bez trudu ustawimy jeden na drugim lub obok siebie. W ten sposób zyskamy jeszcze sporo wolnego miejsca. Druga kwestia to ich wygląd. Idealnie sprawdzają się pojemniki przezroczyste. Bez konieczności ich otwierania możemy sprawdzić, co znajduje się w środku. Matowe pojemniki warto opisać umieszczając na jednej ze ścianek etykietkę z nazwą produktu znajdującego się w środku. Szczelne pokrywki są konieczne zwłaszcza wtedy, kiedy mamy zamiar przechowywać w nich produkty szybko psujące się lub chłonące wilgoć.
Szklane czy plastikowe? Zdecydowanie najbardziej popularne są te plastikowe. Nie są tak kruche, jak te szklane, są także lekkie i bardzo kolorowe. Ale nie wszystkie są równie bezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego kupując plastikowe pojemniki zwróćmy uwagę , jakie są oznaczenia na ich dnie. Wybierajmy tylko te z atestem do żywności. Pamiętajmy też, że nie każdy plastikowy pojemnik możemy wstawić do kuchenki mikrofalowej, niektóre nie znoszą wysokiej temperatury. Cięższe od plastikowych szklane pojemniki mają szerokie grono zwolenników. Na pewno mają ona bardzo wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest fakt, że możemy w nich przechowywać bardzo różne produkty bez obawy, że przejdą one innym zapachem. Szkło jest po prostu bezzapachowe. Równie dobrze możemy do nich wkładać produkty sypkie, wlewać gorącą zupę. W przypadku szklanych pojemników nie ma także znaczenia konsystencja produktów, które zamierzamy w nich przechować. Jeśli się nie stłuką, posłużą nam wiele lat.