Sprzęt do smoothie barów 101: Czego potrzebujesz, aby zacząć

Bonnie Mulligan

Większość z nas zdaje sobie sprawę, jak ważne jest utrzymywanie zdrowej diety. Według amerykańskich wytycznych żywieniowych spożywanie co najmniej 2,5 filiżanki owoców i warzyw dziennie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia - a to tylko jedna z korzyści płynących z prawidłowego odżywiania. Badania wykazały również, że Amerykanie chcą jeść zdrowiej - i że są gotowi nawet zapłacić za to więcej. Z badania Nielsen 2015 Global Health and Wellness Survey wynika, że 88% z 30 000 ankietowanych jest skłonnych zapłacić wyższą cenę za zdrowszą żywność. Oznacza to, że otwarcie baru z sokami lub dodanie owocowych smoothies i świeżo wyciskanych soków do istniejącego menu restauracji może być naprawdę opłacalne.

Zanim jednak zaczniesz oferować pyszne smoothie, musisz zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt do baru smoothie. Poniższa lista powinna pomóc Ci stworzyć idealną konfigurację baru smoothie i z łatwością zrealizować zamówienie każdego klienta.

Niezbędne wyposażenie baru smoothie dla Twojej firmy:

  • Komercyjne blendery
    Aby odnieść sukces w tym miejscu, nie możesz polegać na blenderach, które przynosisz z domu. Potrzebne są blendery komercyjne i blendery zanurzeniowe, których można używać przez cały dzień. Szukaj blenderów komercyjnych z pełną gwarancją, trwałą konstrukcją i funkcjami redukcji hałasu. Blendery te są jednymi z najważniejszych elementów wyposażenia baru smoothie, jakich będziesz używać, więc nie ulegaj pokusie oszczędzania. Upewnij się, że zainwestowałeś w wystarczającą liczbę elementów, które będą nadal działać, gdy niektóre z nich będą wymagały czyszczenia lub naprawy.
  • Komercyjne sokowirówki do owoców
    Oprócz blenderów potrzebne są także profesjonalne sokowirówki do robienia smoothie, a nawet mieszanek soków, w zależności od tego, co chcesz oferować w swoim menu. Urządzenia te można wykorzystać do wstępnego przygotowania soku z określonych składników. Warto również rozważyć inwestycję w sokowirówkę do trzciny cukrowej, gdy chcemy dodać naturalnej słodyczy, a nawet w komercyjną sokowirówkę do trawy pszenicznej, aby uzyskać unikalne opcje napojów. Zależy Ci na sokowirówkach, które zapewniają wysoką wydajność soku i pomoc techniczną w razie potrzeby.
  • Maszyny do lodu
    Do przygotowania smoothies potrzebna jest duża ilość lodu. Najlepiej, jeśli będzie to lód w płatkach, a nie w kostkach (choć w razie potrzeby można użyć tego ostatniego). Szukaj wysokowydajnych maszyn do lodu, które mogą zapewnić świeże dostawy mrożonej masy przez cały dzień. Nie możesz sobie pozwolić na brak lodu podczas codziennego szczytu; jest to istotny element menu, więc upewnij się, że w budżecie jest wystarczająco dużo miejsca na produkt najwyższej klasy.
  • Lodówki i chłodziarki
    Jeśli planujesz oferować smoothies i soki, musisz zadbać o świeżość składników i łatwy dostęp do nich. Wiele firm uważa, że lodówki podblatowe w części przygotowawczej pozwalają na szybszą obsługę. Potrzebna jest także lodówka lub duża chłodziarka, aby utrzymać świeżość produktów i wstępnie przyprawionych składników. Wielkość lokalu i liczba obsługiwanych klientów może pomóc w podjęciu decyzji, czy potrzebne są dodatkowe urządzenia chłodnicze.
  • Zlewozmywaki
    Prawdopodobnie będziesz potrzebować kilku różnych zlewów, aby zapewnić sprawne działanie. Większy zlew jest często niezbędny do łatwego czyszczenia całego wyposażenia baru smoothie w ciągu dnia. Możesz również potrzebować zlewu do przygotowywania posiłków i zlewu ręcznego w miejscach pracy, aby zapewnić pracownikom możliwość ćwiczenia właściwych metod czyszczenia. Jeśli nie masz wystarczająco dużo miejsca na zlewozmywaki, prawdopodobnie będziesz doświadczać wielu opóźnień w obsłudze.
  • Narzędzia do przygotowywania posiłków
    Oczywiście, jeśli planujesz używać świeżych składników do przygotowywania smoothie i soków, będziesz potrzebować odpowiednich narzędzi do pracy. Wysokiej jakości, ostre noże różnej wielkości są niezbędne, podobnie jak obieraczki, deski do krojenia, miarki i wagi do porcjowania. Upewnij się, że Twoi pracownicy mają wszystko, czego potrzebują do przygotowania najlepszych produktów.

Jeśli chcesz, aby Twój lokal cieszył się uznaniem mas dzięki świeżym napojom, musisz mieć pewność, że jesteś odpowiednio wyposażony. Gotowy do rozpoczęcia wyboru komercyjnych sokowirówek? Służymy pomocą. Skontaktuj się z nami już dziś, aby uzyskać więcej informacji.