Wybieramy pojemniki do przechowywania żywności

Zdecydowanie łatwiej zagospodarujemy przestrzeń w swojej kuchni, jeśli do przechowywania żywności zakupimy odpowiednie pojemniki. Dodatkową zaletą takiego przechowywania produktów spożywczych będzie przedłużenie okresu ich trwałości. Jakie pojemniki dostępne są w polskich sklepach? Które z nich będą najlepsze?

  • Pojemniki szklane

Zdecydowanie są to pojemniki, które warto polecić. Szkło jest specyficznym materiałem, nie wchłania ani też samo nie wydziela żadnych zapachów. Dlatego pojemniki ze szkła są idealne do przechowywania produktów, które łatwo wchłaniają inne zapachy. Takim produktem jest między innymi masło i różnego gatunku sery. Możemy w nich przechowywać produkty sypkie, świetnie sprawdzą się w roli pojemników na sól, cukier, różne rodzaje kasz, mąkę. W szklanych pojemnikach są one doskonale chronione przed wilgocią, ale także przed kuchennymi szkodnikami, które lubią rozgościć się w kaszach, czy w mące. Suszone grzyby, kawa i herbata to także produkty, które możemy bezpiecznie w nich przechować. Szklane pojemniki dostępne są w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Mają różne kształty, a dzięki różnym rodzajom pokrywek (szklanych, plastikowych, korkowych) są bardzo szczelne. Mogą też być ozdobą naszej kuchni. Niestety, szklane pojemniki maja jedną wadę: wystarczy chwila nieuwagi, aby się stłukły.

  • Pojemniki z silikonu

Są dzisiaj chyba bardziej popularne od tych szklanych. Nic dziwnego, są od nich znacznie bardziej trwałe i równie uniwersalne. Sprawdzają się nie tylko jako pojemniki do przechowywania. Możemy w nich także bezpiecznie zamrażać żywność, ale także podgrzewać wcześniej ugotowane potrawy w mikrofali. Pojemniki na żywność, zarówno te szklane, jak i silikonowe na pewno przedłużają trwałość i świeżość przechowywanych w nich produktów. Te szklane śmiało możemy ustawić na kuchennym blacie, czy na półce. Ozdobione uszytymi lub wydzierganymi czapeczkami, czy nawet kokardą w kolorze innych kuchennych akcesoriów będą z pewnością dodatkową, nie banalną ozdobą naszej kuchni.