Zwiększ swoją moc mózgu i funkcji poprzez spożywanie domowej roboty herbaty Kombucha

 Proces fermentacji lub kultywacji poprzez pozwalanie żywności kwaśnieć poza lodówką może sprawić, że twoje jedzenie będzie smakować różnorodnie lepiej, a także poprawi strawność.

Możemy zobaczyć sfermentowane pokarmy w prawie każdej tradycyjnej kulturze. Od Azji po Europę, nasi przodkowie spożywali sfermentowaną żywność w swojej regularnej diecie poprzez sfermentowaną pastę sojową, kiszone owoce i warzywa oraz sery z nienaruszonymi żywymi kulturami.

W dzisiejszym szybkim tempie, przyzwyczailiśmy się do łatwiejszych technik przygotowywania żywności, które mają dłuższy okres przydatności do spożycia. Jeśli jednak cofniemy się do prostszych czasów, możemy dostrzec wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi nam fermentowana żywność.

Kombucha to fermentowany napój z czarnej herbaty i cukru (z różnych źródeł, w tym cukru trzcinowego, owoców lub miodu), który jest używany jako żywność funkcjonalna. Zawiera kolonię bakterii i drożdży, które są odpowiedzialne za rozpoczęcie procesu fermentacji po połączeniu z cukrem.

Po fermentacji, kombucha staje się gazowana i zawiera ocet, witaminy z grupy B, enzymy, probiotyki i wysokie stężenie kwasu (octowego, glukonowego i mlekowego), które są związane z następującymi efektami:

Niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z fermentowanej żywności

1. Zwiększa wchłanianie składników odżywczych

Wszystkie te superfoods, które jesz nigdy nie będą podzielone i wchłaniane przez organizm w taki sam sposób, jak sfermentowane pokarmy będzie.

Dzieje się tak dlatego, że fermentacja żywności faktycznie zwiększa biodostępność minerałów poprzez rozbijanie fitynianów.

Probiotyki pomogą również zrównoważyć swoje bakterie, co poprawia zdolność do zwiększenia ilości składników odżywczych dostępnych dla Ciebie.

2. Poprawia funkcjonowanie mózgu

Fermentowana żywność może być trwałym rozwiązaniem dla warunków psycho-emocjonalnych - nie tylko kolejny z tych medycznych bandaży, które nie docierają do pierwotnej przyczyny.

Aktywność probiotyków może prowadzić do pozytywnych zmian nastroju poprzez poprawę funkcjonowania mózgu. Dobre bakterie w jelitach pomagają organizmowi wytwarzać neurochemikalia, które łagodzą niepokój i zmniejszają objawy PMS.

3. Pomaga w utracie wagi

Zdrowa flora jelitowa pomoże Ci uregulować utratę wagi i utrzymać energię przez cały dzień.

Badania wykazały, że kiedy mamy większą ilość probiotyków w naszym systemie, możemy metabolizować kalorie w zwiększonym tempie. Słabe trawienie z powodu złych bakterii zostało powiązane z przyrostem masy ciała i obniża nasze szanse na spalanie kalorii.

W porządku, więc teraz, gdy jesteś przekonany, że sfermentowana żywność jest o wiele lepsza niż zwykła pasteryzowana żywność i soki, zacznijmy od fermentacji w domu!

Istnieje wiele sfermentowanych produktów, które możesz przygotować samodzielnie, w tym jogurt i kapusta kiszona. Kombucha jest również wysoko cenioną zdrową żywnością ze względu na proces fermentacji.

Inne korzyści zdrowotne płynące z picia herbaty kombucha:

  • Lepsze trawienie Zwiększona energia Oczyszczanie i detoksykacja Wsparcie układu odpornościowego Zmniejszony ból stawów i stan zapalny Zapobieganie nowotworom

Domowa herbata z kombuchy

Składniki:

  • torebki herbaty lub czarna herbata liściasta Cukier kokosowy do fermentacji Biały ocet destylowany Niechlorowana woda Aktywna kombucha (lub użyj 1 filiżanki gotowej kombuchy, którą możesz kupić lub użyć z poprzedniej partii kombuchy, którą Ty lub Twój przyjaciel zrobiliście jako starter).

Metoda:

  1. W szklanym słoiku połącz gorącą wodę i cukier. Mieszaj aż do rozpuszczenia i zaparz herbatę. Ostudź mieszankę do temperatury 68-85 Fahrenheita. Pozostaw torebki herbaty do zaparzenia - im dłużej się parzy, tym mocniejszy będzie smak. Kiedy osiągniesz pożądany smak, usuń torebki z herbatą i dodaj destylowany biały ocet. Dodaj aktywną kombuchę scoby. Przykryj mieszankę filtrem do kawy i zabezpiecz gumką recepturką. Pozostawić na 7-10 dni, lub do smaku. Im dłużej leżakuje, tym bardziej octowy będzie smak. Niektórzy ludzie pozostawiają go nawet na 30 dni i donoszą, że jest dobry! Możesz spróbować co drugi dzień po dziesiątym dniu, aby zobaczyć, co działa dla Ciebie. Użyj górnej części kombuchy ze słoika do konsumpcji, i zachowaj dolną część scoby na herbatę startową w następnej partii! Smacznego!

Więcej informacji na: http://sklep-vitality.pl