5 probiotycznych pokarmów, które wzmocnią Twój układ odpornościowy i zwalczą infekcje

Czy wiesz, że Twoje jelita są gospodarzem dla ponad 500 gatunków bakterii, które zajmują dużą część przewodu pokarmowego, a po zebraniu razem, całkowita ilość mikroorganizmów może ważyć około 3 do 4 funtów!!!?

Probiotyki to pożyteczne bakterie, które znajdują się w różnych sfermentowanych pokarmach. Są one niezbędne w naszym podstawowym żywieniu człowieka i mogą zapewnić wiele korzyści w budowaniu i wzmacnianiu naszego systemu odpornościowego. Są one niezbędne do przetwarzania składników odżywczych z pożywienia, które spożywamy.

Pomyśl o probiotykach jak o swojej własnej armii, która strzeże Twojego zdrowia. Kiedy probiotyków jest dużo w Twoich jelitach, szkodliwym mikroorganizmom (bakteriom, wirusom, pasożytom i innym patogenom) trudniej jest się przedostać do Twojego organizmu i wywołać chorobę.

Probiotyki są niezbędne w podstawowym żywieniu człowieka. Spożywanie większej ilości pokarmów zawierających probiotyki może wzbogacić Twoje jelita w zdrowe bakterie, poprawić trawienie i pobudzić metabolizm. Zapewnienie wystarczającej ilości zdrowych bakterii w organizmie może również pomóc poprawić system odpornościowy i obniżyć poziom cholesterolu.

Niezależnie od tego, czy chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy, zwalczać infekcje, schudnąć, czy odeprzeć przeziębienie, probiotyki są tak niezbędne w Twojej diecie. Najpopularniejsze probiotyczne pokarmy to jogurt i mleko acidofilne, ale to nie jedyne opcje.

fermentowane

Przeczytaj więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z fermentowanej żywności.

Oto pięć innych probiotycznych pokarmów, które mogą być twoją odpowiedzią, aby zacząć budować swój układ odpornościowy.

 

1. Miso

Miso jest częstym składnikiem różnych japońskich potraw, z zupą miso będącą najbardziej popularną. Można zrobić własne świeże pasty miso i używać go w sosach, zupach, a nawet w marynatach podczas gotowania kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Zawiera ona probiotyki, które dodadzą zdrowych bakterii do Twojego organizmu.

Zazwyczaj miso jest mieszanką brązowego ryżu, soi i jęczmienia. Mieszanka ta jest następnie fermentowana przy użyciu grzybów. Powstała w ten sposób pasta może być następnie użyta w różnych potrawach.

 

2. Kefir

Kefir to kolejna zdrowa żywność probiotyczna i ma silniejsze szczepy bakterii w porównaniu do jogurtu.

Jest to żywność na bazie mleka, która oczyszcza Twój przewód pokarmowy, jednocześnie przywracając zdrowe bakterie. Wybierz kefir z mlekiem kokosowym, jeśli możesz.

Kefir ma smak zbliżony do mlecznego smoothie. Możesz pić kefir bez dodatkowych składników lub dodawać go do swoich smoothie lub jeść jak jogurt.

Jest on doskonałym źródłem witaminy B12.

 

3. Kombucha

Kombucha jest wytwarzana z drożdży i dzikich bakterii i sprzedawana jako herbata.

Ma musujący smak i może pomóc poprawić swoje trawienie, obniżyć poziom cholesterolu i poprawić ruchomość stawów.

Jest to orzeźwiający napój, który może również zapewnić zastrzyk energii, poprawiając jednocześnie Twój układ odpornościowy, dzięki czemu możesz zwalczać przeziębienia i infekcje.

 

4. Chleb na zakwasie

Zamiast używać chleba pszennego lub białego do swoich kanapek, zacznij używać chleba na zakwasie. Do produkcji chleba na zakwasie używa się zakwasu, który zawiera probiotyki. Zawiera on dużą ilość kultur drożdży i zdrowych bakterii pochodzących z mąki chlebowej, dzięki długiemu procesowi fermentacji. Jeśli lubisz jeść chleb, wybieraj chleb na zakwasie zamiast chleba z mąki rafinowanej.

 

5. Kiszona kapusta

Kiszona kapusta to niemieckie słowo, które oznacza po prostu "kwaśną białą kapustę". Surowa kapusta sama w sobie jest bogata w składniki odżywcze i korzystnie wpływa na leczenie wielu zaburzeń jelitowych.

Proces fermentacji zwiększa biodostępność składników odżywczych w kapuście, czyniąc ją o wiele bardziej odżywczą i korzystną dla jelit, a także wykorzystywaną do walki z rakiem.

Surowa, naturalnie sfermentowana kapusta kiszona zawiera kwas mlekowy i żywe probiotyczne mikroorganizmy, które są czynnikami fermentacji.

Proces fermentacji kapusty kiszonej jest podobny do procesu produkcji ogórków, przy czym nie stosuje się ciepła. Jest ona pysznym dodatkiem do Twoich posiłków jako przyprawa. Spróbuj jej i jednocześnie wylecz swoje jelita!

 

Probiotyki pomogą przywrócić właściwą ilość bakterii w Twoim układzie pokarmowym. Może to być szczególnie pomocne, jeśli stosowałeś antybiotyki. Kiedy masz infekcję i bierzesz antybiotyki, niszczą one wszystkie bakterie - dobre i złe.

Jogurt i ser to nie jedyny wybór, jeśli chodzi o probiotyki. Jeśli chcesz chronić swój organizm przed przeziębieniem i infekcjami, włącz niektóre z tych probiotyków do swojej diety.