Jogurt - Korzyści zdrowotne

 

Jogurt ma tak wiele korzyści zdrowotnych, jest jedynym produktem mlecznym, który może być bezpiecznie spożywany nawet przez osoby z nietolerancją laktozy.

 

Czym jest jogurt?

Słowo jogurt pochodzi od tureckiego słowa, oznaczającego "gęsty" i "zwarty". Jest to produkt mleczny wytwarzany w wyniku fermentacji bakteryjnej mleka krowiego, mleka koziego lub mleka sojowego. Sfermentowane mleko (laktoza) wytwarza kwas mlekowy, który oddziałuje na białko mleka, nadając jogurtowi jego konsystencję i "smak".

 

Jak powstaje jogurt?

Jogurt jest wytwarzany poprzez wprowadzenie do mleka określonych szczepów bakterii, które następnie są fermentowane w kontrolowanej temperaturze przez kilka godzin. Bakterie połykają naturalną laktozę i uwalniają kwas mlekowy jako produkt odpadowy.

Kwasowość kwasu mlekowego powoduje zsiadanie się białek mleka, tworząc konsystencję, jaką ma jogurt. Ta kwasowość (pH=4,5) zapobiega rozmnażaniu się potencjalnie patogennych bakterii.

 

Jakie bakterie zawiera jogurt?

Bakterie w jogurcie zawierają zdrowe bakterie, takie jak Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus Thermophilus i Lactobacillus Acidophilus. L.Acidophilus można uznać za probiotyk, który zasiedla jelita i pochwę, i chroni przed niezdrowymi organizmami w jelitach.

 

Korzyści zdrowotne wynikające z jogurtu

Przyjazne bakterie z jogurtu pomaga utrzymać zdrową florę jelitową i są szczególnie korzystne do podjęcia po użyciu antybiotyków lub innych leków, nadmiaru alkoholu, stresu, poważnej choroby lub ekspozycji na substancje toksyczne.

Istnieje tak wiele korzyści zdrowotnych płynących z jogurtu, że wiele osób dbających o zdrowie czyni z niego codzienny nawyk. Nawet ludzie, którzy nie tolerują laktozy mogą bezpiecznie cieszyć się jogurtem bez żadnych skutków ubocznych. Oto tylko niektóre z korzyści, jakie przynoszą dobre bakterie zawarte w jogurcie:

  • Pomaga w leczeniu różnych schorzeń przewodu pokarmowego Zapobiega biegunce związanej z antybiotykami Wzmacnia słaby układ odpornościowy i zapobiega infekcjom Zmniejsza infekcje drożdżakowe pochwy Zapewnia ulgę od niestrawności, która powoduje wiatry i wzdęcia Kontroluje wzrost grzybów w przypadkach infekcji candidiasis Leczy i rekolonizuje przewód pokarmowy po przebytej antybiotykoterapii Wiąże substancje antyrakowe i zapobiega nowotworom jelita grubego Obniża poziom cholesterolu, a tym samym ryzyko chorób serca Łatwo przyswajalny wapń zmniejsza ryzyko osteoporozy i chorób zębów Korzystny w łagodzeniu zaparć Łagodzi objawy IBS, zapalenia jelita grubego i chorób jelit Zwalcza infekcje dróg moczowych i pęcherza moczowego Wspomaga organizm w produkcji witamin z grupy B Pomaga powstrzymać swędzenie odbytu Obniża poziom hormonów estrogenowych u kobiet Zmniejsza reakcje zapalne i nadwrażliwość Zmniejsza objawy nietolerancji laktozy A lista jest dłuższa ...

 

Jogurt i niemowlęta

Chociaż jogurt ma wiele korzyści zdrowotnych, NIE WOLNO podawać jogurtu niemowlętom, zwłaszcza tym poniżej pierwszego roku życia. Białka zawarte w jogurcie mogą wywołać biegunkę, bezsenność i kolkę. Mogą również powodować alergie skórne i oddechowe w późniejszym okresie życia dziecka.

 

Naucz się robić swój własny jogurt

Istnieje wiele korzyści, jeśli zrobisz własny jogurt w domu. Dla jednego, nie ma dodanego szkodliwego cukru i konserwantów. I, to będzie o wiele bardziej ekonomiczne w dłuższej perspektywie.

Możesz być kreatywny ze swoim domowym jogurtem i dodać do niego świeże owoce, takie jak banan, mango, papaja itp. Jest również pyszny i zdrowy, jeśli zmieszasz z nim łyżkę stołową oleju lnianego.

Więcej na: http://sklep-vitality.pl