Niesamowity kefir z mleka kokosowego, który uzdrawia jelita i zapobiega nowotworom

Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2017 r.

Nie wiem jak Ty, ale ja wybrałabym smak mleka kokosowego nad zwykłym mlekiem każdego dnia! Moja rodzina uwielbia smak potraw z tym pysznym składnikiem, a ponadto jest to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać zwykłego mleka. Mając to na uwadze oraz wiedzę o tym, jak zdrowe są orzechy kokosowe, dlaczego nie zrobić kefiru z mleka kokosowego, który jest bardzo leczniczy dla Twoich jelit i układu odpornościowego?

Dlaczego kefir? Dlaczego kokos?

Kefir jest zdrowym napojem, który czyni cuda dla układu trawiennego. Układ trawienny przekształca jedzenie, które spożywamy w energię i składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm, a także pozbywa się odpadów. Kiedy układ trawienny nie działa dobrze lub wydajnie, może to mieć negatywny wpływ na nasze ciało i codzienne życie (pomyśl o IBS). Niezdrowe jelita mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, wynikających z zaburzeń trawienia.

Kefir może pomóc przywrócić równowagę dobrych bakterii w jelitach i pomóc w leczeniu problemów trawiennych. Jakąkolwiek czułą miłość i troskę mu okażemy, będzie nam służył.

Większość ludzi wie, że jogurt jest pokarmem probiotycznym, ale kefir ma jeszcze więcej probiotyków niż jogurt, a do tego można go pić w podróży!

Kefir jest jednym z niewielu pokarmów, które zawierają witaminę D. Niedobór tej witaminy może prowadzić do wielu problemów, a nie zawsze łatwo jest nam dostarczyć jej wystarczająco dużo, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie występują długie zimowe miesiące.

Niektórzy ludzie mogą doświadczać zmęczenia lub problemów skórnych, z powodu niewystarczającej ilości witaminy D w ich systemie.

Brak witaminy D może również zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zaburzeń poznawczych w późniejszym wieku, astmy i raka! Dobra wiadomość jest taka, że kefir ma właściwości antyrakowe, a zawarte w nim probiotyki zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów i wzmacniają układ odpornościowy.

Kefir zawiera również inne kluczowe składniki odżywcze, w tym wapń, magnez i różne witaminy z grupy B. Jest również silnym pokarmem antybakteryjnym. Pomaga obniżyć ryzyko osteoporozy i wzmocnić nasze kości. Nie tylko jest dobrym źródłem wapnia, ale jest to wapń, który może być łatwo przyswojony przez nasz organizm, w przeciwieństwie do wapnia pochodzącego z syntetycznych suplementów.

Kefir jest ogólnie tolerowany przez osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ enzym laktaza w kefirze pochłania laktozę zawartą w nabiale, zanim ta dotrze do nas. Jednakże, aby całkowicie uniknąć nabiału, kefir zrobiony z mleka kokosowego jest idealną opcją!

Dlaczego warto używać mleka kokosowego?

Dlaczego warto zastąpić mleko mlekiem kokosowym? Kokosy są bardzo pożywną opcją. W rzeczywistości, drzewa kokosowe nazywane są w sanskrycie kalpa vriksha, co oznacza "drzewo, które daje wszystko, co niezbędne do życia" i żyją zgodnie ze swoją nazwą.

Kokos zawiera zdrowe składniki odżywcze, takie jak witamina C, E oraz dużą ilość witamin z grupy B. Ponadto, jest bogaty w żelazo, selen, sód, wapń, magnez i fosfor. Chcemy zrobić z tego kefir!

A co z tłuszczami? Mitem jest, że mleko kokosowe jest tuczące. W rzeczywistości mleko kokosowe zawiera tłuszcze nasycone, które mają właściwości lecznicze i są dobrego rodzaju. Na przykład, kwas laurynowy zamienia się w monolauryn, silny składnik przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny, bardzo przydatny dla naszego organizmu.

Badania wykazują również, że tłuszcze te są dobre w podnoszeniu poziomu cholesterolu i wpływają korzystnie na serce. Mleko kokosowe zapobiega odwodnieniu i zmęczeniu. Te obfite korzyści zdrowotne płynące z kokosa i mleka kokosowego naprawdę pokazują, dlaczego jest to tak wspaniała alternatywa dla kefiru!

Więc ... jak zrobić ten kefir z mleka kokosowego?

Kefir z mleka kokosowego

Dokonywanie mleko kokosowe kefir jest zaskakująco łatwe. Idź do Culturesforhealth.com dla kilku opcji na bezmleczne przepisy kefirowe.

Składniki

    ¼ szklanki startera kefirowego 2-4 filiżanki mleka kokosowego ½ filiżanki śmietanki kokosowej

Wskazówki

    Zmieszać mleko kokosowe i śmietankę w blenderze i zmiksować do dobrego połączenia. Dodaj starter kefiru do szklanego słoika i wlej zblendowane mleko kokosowe-śmietankę do słoika. Przykryć słoik pokrywką i pozostawić w temperaturze pokojowej przez około 18 do 24 godzin, lub do czasu, aż mleko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Voila! Mamy nasz kefir z mleka kokosowego! Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu czterech tygodni.

Referencje: https://draxe.com/coconut-milk-nutrition/ https://www.eatingwell.com/nutrition_health/nutrition_news_information/health_benefits_of_coconut_coconut_oil_coconut_milk_coconut_water_coconut_flour https://www.huffingtonpost.ca/2015/11/05/kefir-benefits_n_8479760.html https://www.culturesforhealth.com/learn/recipe/milk-kefir/coconut-milk-kefir-recipe/ https://authoritynutrition.com/9-health-benefits-of-kefir/

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej
Pokaż komentarze (1)