Awokado 101: Wszystko o awokado, które kochamy z zaskakującymi nowymi zastosowaniami i przepisami

Ostatnia aktualizacja 11 MAR 2019 r.

Mniej więcej do początku lat 80. awokado było powszechnie uważane za regionalny owoc w Ameryce. (Tak, to owoc.) Wcześniej cieszyli się nim głównie Kalifornijczycy - gdzie owoc ten głównie rośnie w kraju - a także ci pochodzenia latynoskiego. W tamtych czasach "gruszka aligatora" była po prostu zbyt droga, aby ją eksportować, zwłaszcza do konsumentów, którzy nie wiedzieli nawet, że jest im potrzebna.

W latach 90-tych Komisja Kalifornijskiego Awokado odniosła wielki sukces w promowaniu ogromnych wartości odżywczych swoich ukochanych owoców - są one pełne jednonienasyconych "dobrych" tłuszczów - poprzez reklamy telewizyjne i nowojorską firmę PR. Co najważniejsze, udało im się przekonać Amerykanów, że guacamole z awokado jest idealnym dodatkiem do przekąsek podczas oglądania imprez sportowych.

Obecnie Amerykanie spożywają ponad 80 milionów funtów awokado rocznie. Oczywiście, głównie w postaci guacamole, tego pysznego dipu z puree z awokado, soli, limonki i kolendry. Ale wcale nie musi tak być. Awokado jest o wiele bardziej wszechstronne, niż mogłoby się wydawać. Jest smaczne i zdrowe, i może stać się jeszcze bardziej znaczącą częścią Twojego życia.

Znalezienie dobrego awokado

W przeciwieństwie do większości innych owoców, awokado nie dojrzewa na drzewie, lecz mięknie i staje się jadalne dopiero po zebraniu. Ogólnie rzecz biorąc, "dobre" awokado można rozpoznać po kolorze skórki owocu. W przypadku wyróżniającego się awokado Hass, należy szukać ciemnofioletowego, prawie czarnego odcienia skórki. Jednak najlepszym sposobem na znalezienie awokado, które jest gotowe do spożycia, jest dotyk. Delikatnie ściśnij awokado - jeśli jesteś w stanie lekko wgnieść je opuszkami palców, to prawdopodobnie jest dojrzałe.

Hack na szybkie dojrzewanie awokado

Czasami możesz być zdesperowany do guacamole tej nocy, ale znaleźć w sklepie tylko jasnozielone awokado, które są twarde jak skała. To nie jest koniecznie problem. Umieść swoje niedojrzałe awokado w papierowej torbie, która nie ma dziur i złóż ją szczelnie. Torba zatrzyma gaz etylenowy uwalniany z owocu, dzięki czemu awokado będzie dojrzewać w szybszym tempie. Dodanie bananów i jabłek do worka spowoduje, że jeszcze więcej etylenu zostanie uwolnione, co pozwoli na jeszcze szybsze dojrzewanie.

Jak przygotować awokado

Cięcie

Pokrój delikatnie awokado wzdłuż, przecinając je na pół. Upewnij się, że nóż w pełni dotarł do otworu w środku, zapewniając czyste oddzielenie.

Wydrążanie

Mocno zagłębić solidny nóż - najlepiej nóż szefa kuchni - w pestkę. Jeśli to możliwe, użyj podstawy noża. (Uwaga: zawsze istnieje możliwość popełnienia błędu, więc przytrzymaj połówkę awokado za pomocą rękawicy kuchennej, jeśli masz obawy). Gdy nóż jest już całkowicie osadzony w pestce, przekręć go, aż pestka uwolni się od awokado. Zsuń pestkę z ostrza.

Zdejmowanie skórki

Do przygotowania guacamole i wielu innych przepisów z awokado, możesz po prostu wyłowić mięso awokado ze skórki. Jeśli jednak chcesz uzyskać piękne kawałki nienaruszonego awokado, musisz ostrożnie usunąć skórkę. Używając mniejszego noża, pokrój awokado na pożądane kawałki. Następnie przeciągnij cienką, ale dużą łyżką pomiędzy skórką a miąższem, aby uwolnić kawałki awokado. Można również obrać skórę bezpośrednio, jeśli jest to łatwiejsze.

Kilka wskazówek, jak zapobiegać brązowieniu

Ze względu na posiadanie enzymu oksydazy polifenolowej, który może łatwo utleniać, świeże awokado jest bardzo podatne na brązowienie i nieestetyczny wygląd po długotrwałym kontakcie z powietrzem. Uważa się jednak, że kilka metod może przeciwdziałać temu problemowi:

    Nacieranie odsłoniętego awokado sokiem z cytryny lub innym kwasem. Utrzymywanie dołu w kontakcie z awokado przez cały czas Dodawanie wody do pojemnika, w którym (krótko) przechowujesz awokado.

Wyjątkowe przepisy

Awokado to nie tylko system dostarczania guacamole, a od niedawna ludzie odkrywają mnóstwo innych przepisów, które pięknie eksponują smak i wszechstronność tego owocu. [Uwaga: awokado nie powinno być gotowane, ponieważ stanie się bardzo gorzkie].

Tosty z awokado

Dziwnie wszechobecny w modnych restauracjach Los Angeles, tost z awokado jest dość oczywisty. Tosty z grubo krojonego chleba opiekamy na złoty kolor, a następnie nakładamy na nie puree z awokado. Baw się też dodatkami - wszystko, od pomidorów, przez kozi ser, po wędzonego łososia, może świetnie uzupełnić tosty z awokado.

Sałatka z awokado

Pokrój awokado w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z innymi warzywami. Szczególnie dobrze sprawdzają się ogórki, pomidory i posiekany szpinak. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny, a nawet świeżym koperkiem. Na koniec dodać ser feta.

Schłodzona zupa z awokado

Używając blendera, przetrzyj awokado wraz z bulionem drobiowym lub warzywnym, sokiem z cytryny, kolendrą, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Przecedzić mieszaninę przez durszlak z siatką, aż będzie gładka, a następnie dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować crostini.

Mac 'n' Cheese z awokado

Kremowa konsystencja awokado sprawia, że klasyczne danie staje się jeszcze smaczniejsze. Przygotuj sos, przetwarzając awokado z czosnkiem, sokiem z limonki i kolendrą, aż powstanie kremowa masa. Następnie polej sosem z awokado garnek ugotowanego makaronu łokciowego. Jeśli chcesz dodać ser, możesz również przygotować osobny sos serowy, używając sera cheddar lub Monterey jack, masła i odrobiny mąki.

Milkshake z awokado

Awokado może zastąpić zarówno masło, jak i lody w wielu zdrowych deserach. Zmiksuj awokado z mlekiem (lub słodkim mlekiem skondensowanym, aby uzyskać bogatszy smak), bananem i miodem. W razie potrzeby dodaj kakao w proszku. Koktajle mleczne z awokado są szczególnie popularne w Indonezji.

Wymienione korzyści zdrowotne awokado

Oczywiście, awokado jest nie tylko pyszne, ale także pełne korzyści zdrowotnych, które można uzyskać zarówno jedząc ten owoc, jak i stosując inne metody.

Jadalne korzyści

Wysoka zawartość potasu - typowe awokado zawiera około 708 mg potasu, czyli 15 procent zalecanego dziennego spożycia, znacznie więcej niż słynny, pełen potasu banan. Potas wspomaga prawidłowe ciśnienie krwi.

Wysoka zawartość błonnika - wysoka zawartość błonnika w awokado przyczynia się do utraty wagi poprzez wspomaganie rozwoju bakterii jelitowych, a także zmniejsza skoki ciśnienia krwi.

Wysoka zawartość kwasu oleinowego - zdecydowana większość kalorii w awokado pochodzi z tego jednonienasyconego kwasu tłuszczowego, który zmniejsza stan zapalny i może powstrzymać geny nowotworowe.

Niewidoczne korzyści

Co zadziwiające, awokado oferuje korzyści, które nie wynikają z samego faktu jego zjedzenia.

Jako środek nawilżający - awokado jest dobrym źródłem naprawiających skórę kwasów tłuszczowych i posiada naturalny czynnik nawilżający, który może zapobiegać zmarszczkom i pomagać zniszczonym włosom. Jest to jeden z powodów, dla których jest obecne w wielu kremach do skóry, balsamach i szamponach.

Jako filtr przeciwsłoneczny - zadziwiająco, olej z awokado działa jako naturalny filtr przeciwsłoneczny i może również pomóc wyleczyć już poparzoną słońcem skórę.

Jako środek na łuszczycę - olej z awokado jest znany z tego, że usuwa łuski z łuszczycy.

Zmniejsza nieświeży oddech - sok z awokado oczyszcza jamę ustną i pomaga usunąć bakterie z jelit i jelit, które często powodują nieświeży oddech.

Niezależnie od tego, czy delektujesz się koktajlem mlecznym z awokado w słońcu (nie zapomnij o kremie przeciwsłonecznym!), czy też jesz tosty z awokado w niedzielny poranek, ten mały zielony owoc sprawi, że będziesz zdrowy i zadowolony przez cały dzień!

Przepisów z awokado w nadmiarze!

Oto więcej artykułów o awokado, które mogą Cię zainteresować:

Pyszne chrupiące frytki z awokado

6-składnikowe lody z awokado - Jedz bez poczucia winy

Przepis na mus czekoladowy z awokado, mlekiem kokosowym i kakao

Jak dodać awokado do zielonych soków?

Dlaczego powinieneś jeść pestki awokado i jak to robić?

Pełne korzyści zdrowotne płynące z awokado

Źródło: https://www.fix.com/blog/all-about-avocados/

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej