Kimchi to tradycyjne koreańskie danie boczne (przyprawa) wykonane ze sfermentowanej kapusty i mieszanki soli, octu i różnych przypraw. Jest na tyle popularny, że powinieneś być w stanie znaleźć go w większości sklepów ze zdrową żywnością w większości części kraju. Chociaż możesz kupić gotowe kimchi, jak w przypadku większości produktów spożywczych, korzystniej jest przygotować własną, domową partię. Sprawdź ten przepis na domowe kimchi.
Jedz kimchi dla jego ogromnych korzyści zdrowotnych
Dlaczego powinieneś zacząć jeść kimchi? Jest to źródło probiotyków pochodzących z procesu fermentacji. Nie tylko wzbogaca smak kimchi, ale także tworzy zdrowe bakterie Lactobacillus, które są niezbędne dla zdrowych jelit i układu trawiennego.
Kapusta jest już dobrze znana ze swoich właściwości detoksykacyjnych i łagodzi stany zapalne. Fermentacja kapusty sprawia, że staje się ona w pełni biodostępna i zawiera składniki odżywcze, które mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy, otyłości, wrzodom i ewentualnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.
Kimchi jest podstawą kuchni koreańskiej i warto rozważyć dodanie go do swojej diety. Dowiedz się więcej na temat korzyści zdrowotnych płynących z kimchi, w tym jego zdolności do poprawy zdrowia jelit. Gdy zobaczysz, jak korzystne jest to sfermentowane jedzenie, możesz wypróbować domowy przepis na kimchi podany poniżej.
1. Poprawia zdrowie jelit
Kapusta jest już znany ze swoich korzyści dla uzdrowienia jelit, ale jedzenie kimchi może znacznie bardziej poprawić swoje zdrowie jelit i pomóc trawienie. Ponieważ jest to żywność fermentowana, zawiera zdrowe probiotyki, które mogą promować zdrowe bakterie w żołądku. Jedz więcej kimchi, aby złagodzić problemy z trawieniem i wzmocnić swój układ odpornościowy.
2. Kimchi zawiera silne przeciwutleniacze
Kimchi zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy, które mogą atakować wolne rodniki, które są znane jako przyczyny raka. Przeciwutleniacze te mogą również zwalczać stany zapalne i wzmacniać Twój układ odpornościowy. To może pomóc Ci uporać się z egzemą, zapaleniem stawów i innymi schorzeniami, na które wpływa stan zapalny lub reakcja autoimmunologiczna.
3. Wzmacnia układ odpornościowy
Moc składników odżywczych kimchi jest pakowany z szeregiem flawonoidów i składników fenolowych. Różnorodność składników, w tym imbir, czosnek i papryka, które są wykorzystywane w przygotowaniu kimchi, to superochroniarze znani ze swojego korzystnego wpływu na układ odpornościowy. Pomagają w walce z infekcjami i są cenne w leczeniu objawów przeziębienia i grypy.
4. Hamuje wzrost komórek nowotworowych
Kimchi jest cennym pożywieniem, które pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych nowotworów. Badania przeprowadzone na jego próbkach potwierdziły jego właściwości antyrakowe. Obecna w nim kapusta zawiera cenne dla zdrowia flawonoidy, które hamują wzrost komórek rakowych. Innym potężnym przeciwnikiem raka obecnym w warzywach krzyżowych, takich jak kapusta, są glukozynolany. Glukozynolany rozpadają się tworząc izotiocyjaniany, które są dobrze znane ze swojej skuteczności przeciwko wzrostowi raka.
5. Spowalnia proces starzenia się
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego Koreańczycy zawsze mają ten młodzieńczy wygląd? To tylko jedna z wielu niesamowitych korzyści płynących z kimchi, które możesz wziąć pod uwagę: Kimchi, po dwóch tygodniach od fermentacji, jest bogate w przeciwutleniacze, które zmniejszają tempo starzenia się skóry. To również hamuje utlenianie komórek, dzięki czemu wyglądasz spokojny i zrelaksowany, nawet jeśli jesteś pod wpływem dużego stresu.
6. Obniża poziom cukru we krwi
Badanie przeprowadzone na osobach z cukrzycą typu 2 karmionych dietą wysokotłuszczową, którym podawano kimchi, ujawniło potężne właściwości przeciwcukrzycowe tego koreańskiego przysmaku. Badanie wykazało lepszą tolerancję glukozy i niższy poziom glukozy na czczo po spożyciu diety zawierającej kimchi u osób z cukrzycą. To samo badanie sugeruje również, że kimchi może okazać się bardziej przydatne w cukrzycy, jeśli jest spożywane wraz z normalną lub niskotłuszczową dietą zamiast żywności wysokotłuszczowej.
7. Leczy wrzody żołądka
Kimchi wywiera działanie terapeutyczne w zapaleniu żołądka i chorobie wrzodowej spowodowanej przez bakterie helicobacter pylori. Badania przeprowadzone w tym zakresie wykazały, że antagonistyczne działanie kimchi przypisuje się obfitości bakterii Lactobacillus, które hamują szkodliwe patogeny przed łączeniem się z ludzkimi komórkami raka żołądka.
8. Pomaga w kontroli wagi
Kimchi jest doskonałym źródłem błonnika, a wraz ze zdrowymi probiotykami, jest potężny dla pomocy w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. Kiedy starasz się schudnąć, chcesz wzmocnić swój metabolizm i zwiększyć zdolność do spalania kalorii. Poprawiając swój układ trawienny, możesz naturalnie zwiększyć swój metabolizm i zapobiec przybieraniu na wadze lub promować utratę wagi.
Oprócz tych korzyści, jedzenie kimchi może również pomóc w ochronie przed zapaleniem skóry, zapobieganiu rakowi i spowolnieniu procesu starzenia. Jeśli chcesz cieszyć się tymi korzyściami, skorzystaj z poniższego przepisu na kimchi, aby rozpocząć przygotowywanie własnej porcji tego sfermentowanego posiłku.
Przepis na domowe koreańskie kimchi
Jest to dość prosty przepis do wykonania i można go łatwo dostosować do własnych upodobań. Za pierwszym razem, gdy będziesz robić własne kimchi, powinieneś postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Po wypróbowaniu go, nie krępuj się dodać innych składników, takich jak ryby lub krewetki, według uznania.
Składniki kimchi
- 2 główki kapusty Napa (poszatkowane) 5 cebul lub dymek (drobno posiekanych) 3 ząbki czosnku (zmiażdżone) 1 łyżeczka świeżego imbiru 2 papryczki jalapenos (zmielone) 2 łyżki czerwonej papryczki chili (rozgniecionej) ½ cebuli ½ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki stołowe surowego miodu
Wskazówki dotyczące kimchi
- Przed przygotowaniem kimchi, powinieneś zdecydować, w jaki sposób chcesz je przechowywać. Większość ludzi używa dużych szklanych słoików, takich jak słoiki typu mason, ale każdy pojemnik z hermetyczną pokrywką powinien wystarczyć. Rozpocznij przygotowywanie kimchi, łącząc wszystkie składniki w dużej misce do miksowania, ale pomiń sól morską i surowy miód. Te dwa składniki są używane jako starter kultury bakterii, aby rozpocząć proces fermentacji. Po połączeniu składników, usuń dwie filiżanki mieszanki i umieść ją w blenderze. Dodaj tylko tyle wody, aby utworzyć gęsty sok ze składników w blenderze. Dodaj sól morską i surowy miód, a następnie mieszaj aż do dokładnego połączenia. Wlać mieszaninę do pojemnika i zapakować do pierwszego. Po solidnym zapakowaniu, dodaj resztę mieszanki z miski do pojemnika. Pozostaw około dwóch centymetrów na górze pojemnika. Zwinąć kilka wolnych liści kapusty i umieścić na wierzchu mieszanki, aby wypełnić pozostałe dwa cale, ale liście należy włożyć luźno. Zamknąć pojemnik lub zabezpieczyć pokrywkę. Teraz może rozpocząć się proces fermentacji. Przechowuj pojemnik w pomieszczeniu o temperaturze 70 stopni przez co najmniej trzy dni, a nawet do siedmiu dni. Gdy otworzysz pokrywkę i zaczniesz jeść kimchi, powinieneś przechowywać resztki w lodówce. Spowoduje to spowolnienie procesu fermentacji.
Kimchi jest łatwą do przygotowania przyprawą, ale wymaga czasu, aby sfermentować. Czasami może też być smakiem, który można sobie wyrobić. Jeśli po spróbowaniu nie jesteś zadowolony z jego smaku, nie poddawaj się. Spróbuj jeszcze kilka razy, a następnie zacznij eksperymentować z przepisem, aż znajdziesz odmianę kimchi, która będzie Ci smakować.
Więcej informacji na: http://sklep-vitality.pl