Ostatnia aktualizacja 4 października 2018 r.
Awokado jest bogate w ważne składniki odżywcze i ma wiele korzyści zdrowotnych. Podczas gdy wiele osób jest bardziej zaznajomionych z jedzeniem awokado w guacamole, istnieje wiele lepszych sposobów na uzyskanie nagród z tego owocu. Czy wiesz, że olej z awokado jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie?
Olej z awokado jest tak zdrowy, że skutkuje to jego statusem leku na receptę, szczególnie dzięki jego zdolności do zwalczania złych skutków zapalenia stawów. I oczywiście, to nie jest jedyna korzyść z oleju z awokado dla zdrowia. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o innych korzyściach, które możemy czerpać z oleju z awokado.
Korzyści zdrowotne oleju z awokado
1. Obniża ciśnienie krwi
Olej z awokado jest jednym z inteligentnych wyborów, jeśli szukasz skutecznych środków, aby obniżyć ciśnienie krwi lub utrzymać zdrowe ciśnienie krwi. W rzeczywistości, jednonienasycone tłuszcze w oleju z awokado są korzystne dla ciśnienia krwi i serca, gdy są spożywane z umiarem i używane do zastąpienia transfat w codziennej diecie.
Według badań w The Journal of the American Medical Association, w zdrowej diecie, częściowe zastąpienie węglowodanów jednonienasyconym tłuszczem lub białkiem może dodatkowo obniżyć ciśnienie krwi, obniżyć szacowane ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawić poziom lipidów.
2. Pomaga zapobiegać chorobom dziąseł
Niektóre dowody sugerują, że olej z awokado może pomóc w zapobieganiu chorób przyzębia, który jest również nazywany chorobą dziąseł. Choroba zapalna może mieć pewne objawy, takie jak czerwone i krwawiące dziąsła, rozpad tkanki i kości wokół zębów, a także nieświeży oddech. W gorszych przypadkach może doprowadzić do utraty zębów.
W rzeczywistości, olej z awokado może blokować białko, które nazywa się IL1B. To białko promuje stan zapalny i jest głównym czynnikiem utraty kości i zniszczenia tkanek w chorobie dziąseł.
3. Poprawia symptomy zapalenia stawów
Zapalenie stawów powoduje ból i obrzęk w stawach. Może być sklasyfikowane jako reumatoidalne zapalenie stawów lub choroba zwyrodnieniowa stawów.
Reumatoidalne zapalenie stawów wynika z zaburzeń autoimmunologicznych, w których białe krwinki niszczą chrząstkę stawową.
Choroba zwyrodnieniowa stawów występuje, gdy chrząstka między stawami zużywa się, powodując stan zapalny i ból.
We Francji, ASU (avocado soybean unsaponifiables) jest pozyskiwane z doskonałego połączenia oleju z awokado i oleju sojowego, który uzyskał status leku na receptę jako jedna z metod leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów. W Danii, ASU jest promowany jako suplement ze względu na jego zdolność do pobudzania wzrostu i naprawy chrząstki, a także ze względu na jego działanie przeciwzapalne.
Niektóre badania wykazują, że ASU ma właściwości przeciwzapalne i stymulujące cząsteczki tkanki łącznej. Cztery podwójnie ślepe, randomizowane, kontrolowane placebo badania kliniczne wskazują, że ASU ma pozytywny wpływ na wiele objawów choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych i biodrowych. Dlatego olej z awokado powinien być włączony do diety pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów.
4. Poprawia stan skóry i przyspiesza gojenie się ran
Olej z awokado zawiera kwasy tłuszczowe, które są bardzo korzystne dla Twojej skóry. Jedno z badań na 13 osobach z łuszczycą wykazało, że stosowanie kremu zawierającego witaminę B12 i olej z awokado poprawiło objawy po 12 tygodniach stosowania.
Ponadto, w innym badaniu stwierdzono, że olej z awokado ma zdolność do leczenia urazów skóry i może przyspieszyć gojenie się ran u szczurów.
5. Obniża poziom cholesterolu i poprawia zdrowie serca
Niektóre badania na zwierzętach wykazały, że olej z awokado ma korzyści dla zdrowia serca.
Według badań na królikach, w których porównywano olej z awokado z oliwą z oliwek, olejem kukurydzianym i kokosowym, olej z awokado ma duży wpływ na poziom cholesterolu. Co więcej, olej z awokado i oliwa z oliwek były najbardziej skuteczne w podnoszeniu HDL (dobrego) cholesterolu.
U szczurów, olej z awokado może zmniejszyć poziom trójglicerydów we krwi i cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości i obniżyć ciśnienie krwi.
6. Zwiększa wchłanianie składników odżywczych
Dodawanie oleju z awokado do posiłków może zwiększyć wchłanianie karotenoidów obecnych w żywności. Karotenoidy są przeciwutleniaczami, które promują zdrowie.
Co więcej, dodanie oleju z awokado do sałatki znacznie zwiększa wchłanianie alfa-karotenu, luteiny i beta-karotenu. Dietetyczne karotenoidy pomagają zapewnić znaczne korzyści dla organizmu poprzez zmniejszenie ryzyka chorób, zwłaszcza chorób oczu i niektórych nowotworów.
7. Detoksykuje organizm
Olej z awokado zawiera chlorofil - doskonałe źródło zdrowego magnezu. Jest to również jeden z najlepszych naturalnych substancji do eliminacji metali ciężkich, takich jak ołów i rtęć z nerek, mózgu, wątroby i innych narządów. Chlorofil wiąże się z jonami metali, co sprawia, że wcześniej toksyczne elementy stają się nieszkodliwe, zanim zostaną usunięte z organizmu.
Dodaj olej z awokado i kolendry do sałatek i innych potraw, aby jeszcze bardziej zwiększyć detoksykacji chlorofilu.
8. Wspomaga zdrowie mózgu
Według ekspertów w dziedzinie zdrowia, olej z awokado jest uważany za jeden z olejów zdrowych mózgu ze względu na jego wysokie źródła witaminy E i omega-3 kwasów tłuszczowych.
Omega-3 kwasy tłuszczowe są korzystne dla utrzymania mózgu w zdrowiu poprzez poprawę dopływu krwi do kory przedczołowej, odpowiedzialnej za krytyczne myślenie, podejmowanie decyzji, zdrowe zachowanie i planowanie.
Ponadto udowodniono, że witamina E zapobiega postępowi choroby Alzheimera i odwraca objawy we wczesnych okresach choroby. Osoby z chorobą Alzheimera powinny odnieść korzyści z dodania oleju z awokado do swojej codziennej diety. Olej kokosowy jest innym olejem, który przyniesie korzyści osobom z chorobą Alzheimera.
9. Wzmacnia zdrowie serca
Badania zauważają, że ludzie, którzy spożywają olej z awokado, który jest bogaty w składniki odżywcze, aby zwiększyć zdrowie serca, mają niższe ryzyko chorób serca niż ludzie, którzy nie.
Olej z awokado zawiera witaminę E, która pomaga zapobiegać utlenianiu się cholesterolu, foliany, które obniżają niebezpieczny poziom homocysteiny we krwi, potas, który reguluje ciśnienie krwi, oraz fitosterole, które pomagają zmniejszyć wchłanianie cholesterolu.
Ponadto, zawartość jednonienasyconych tłuszczów zmniejsza ryzyko udaru mózgu i chorób serca, a także poprawia poziom ogólnego lipidu we krwi.
10. Promuje zdrowie oczu
Olej z awokado pomaga również utrzymać zdrowy wzrok. Jest bogaty w karotenoid luteinę, naturalny przeciwutleniacz, który doskonale chroni oczy przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącym do zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.
Witamina E obecna w oleju z awokado pomaga chronić oczy przed retinopatią, stanem, który jest spowodowany uszkodzeniem siatkówki.
Autor Bio: Emily Pham jest blogerką z ponad 10-letnim doświadczeniem w wyszukiwaniu skutecznych środków do pielęgnacji skóry i problemów zdrowotnych.