Śliwki Umeboshi: Żywność zasadotwórcza wspomagająca trawienie i detoksykację

Co to jest Umeboshi?

Umeboshi to solona śliwka, która od wielu wieków była stosowana w orientalnej medycynie tradycyjnej jako środek leczniczy.

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, długotrwałe spożywanie śliwek umeboshi może odtruwać wątrobę, nerki i płuca z substancji, które zakłócają ich normalne funkcjonowanie. Może zapobiegać infekcjom jelitowym, zwalczać zmęczenie i przeciwdziałać zatruciom spowodowanym przez zanieczyszczoną wodę.

Śliwki umeboshi mają działanie alkalizujące w organizmie.

Co zawierają śliwki umeboshi?

Głównym powodem, dla którego ta śliwka (która w rzeczywistości jest morelą) jest tak skuteczna, jest jej wyjątkowa zawartość - kwasowość kwasu cytrynowego i zasadowość soli. Te dwa składniki nadają umeboshi potężne właściwości detoksykacyjne i wirusobójcze.

Mają bardzo wysoką zawartość żelaza, wapnia, fosforu, tiaminy i ryboflawiny, chlorofilu oraz witamin A, B2 i C. Wszystkie te składniki są bardzo ważne dla zdrowego funkcjonowania organizmu.

śliwka

Dlaczego umeboshi ma działanie alkalizujące w organizmie

Możesz się zastanawiać, jak taka kwaśna, słona i bardzo kwaśna w smaku śliwka może mieć alkalizujący wpływ na twój organizm.

Umeboshi ma działanie alkalizujące w organizmie, dzięki wysokiemu stężeniu kwasu cytrynowego, który ma silne działanie alkalizujące. W rzeczywistości zawiera dwadzieścia pięć razy więcej kwasu cytrynowego niż sok z cytryny. Kwas cytrynowy pomaga dostarczyć składniki odżywcze do komórek i zwiększyć ich wchłanianie.

 

Zalety kwasu cytrynowego w organizmie

  • Kwas cytrynowy wspomaga wchłanianie ważnych minerałów, takich jak żelazo, wapń, mangan i potas, które są już zawarte w śliwkach. Umeboshi pomaga narządom w skutecznej detoksykacji. Neutralizuje kwasowość wytwarzaną w naszym organizmie przez pokarmy kwasotwórcze, takie jak cukier i przetworzona żywność. Według niektórych badań, regularne spożywanie 10gm umeboshi może zneutralizować kwasowość wytworzoną przez 100g cukru. Poprawia wchłanianie składników odżywczych poprzez stymulację funkcji trawiennych w jelicie cienkim. Kwasy organiczne zawarte w umeboshi (kwas cytrynowy i fosforowy) pomagają organizmowi rozłożyć toksyczne kwasy, takie jak kwas mlekowy i pirogronowy, które czasami mogą gromadzić się w organizmie, powodując problemy zdrowotne.

 

Korzyści zdrowotne płynące z umeboshi

Umeboshi jest od wieków stosowane jako potężny środek zapobiegający zmęczeniu, detoksykacji i leczeniu konkretnych chorób, takich jak czerwonka, dur brzuszny i zatrucie pokarmowe.

W ostatnich latach ludzie używają go do leczenia wielu codziennych dolegliwości i dla jego potężnych korzyści zdrowotnych:

  • Umeboshi jest silnym środkiem antyseptycznym stosowanym w leczeniu zatruć pokarmowych i innych infekcji wirusowych lub bakteryjnych. Poprawia trawienie i pomaga na brak apetytu poprzez stymulację wydzielania żołądkowego. Zgaga i kwaśny refluks Kac Choroba poranna Łagodzenie objawów przeziębienia i grypy Uzupełnienie dla żelaza, fosforu i wapnia Nagromadzenie kwasu mlekowego i zmęczenie Bóle głowy Oczyszczanie krwi - zawiera mumefral, pochodną kwasu cytrynowego, który poprawia lepkość krwi Stymuluje funkcje wątroby - pomaga pozbyć się sztucznych substancji chemicznych z naszego organizmu poprzez stymulację funkcji wątroby Jelita - umeboshi przyspiesza ruchy perystaltyczne, działa jako środek oczyszczający jelita i ma łagodny efekt przeczyszczający

 

Domowe sposoby na dolegliwości dzięki umeboshi

  1. Wzmocnienie energii: Jedz ¼ świeżej śliwki umeboshi przed śniadaniem każdego dnia, aby przygotować żołądek do trawienia pokarmu i dostarczyć organizmowi energii. Poranna choroba i zakwaszenie żołądka: Zjedz 1/3 śliwki umeboshi przed posiłkiem jako przystawkę, aby zapobiec chorobie w czasie ciąży. Pomoże to zneutralizować kwas żołądkowy i złagodzić problemy jelitowe (w tym te spowodowane przez mikroorganizmy). Leczenie kaca: Namocz śliwkę w gorącej wodzie przez co najmniej 5 minut, wypij napar, a następnie zjedz śliwkę. Może to złagodzić objawy kaca. Ume-sho-kuzu, napój z umeboshi, shoyu i kuzu jest bardzo skuteczny w leczeniu objawów przeziębienia i grypy, niestrawności i biegunki. Rozcieńcz łyżeczkę korzenia kuzu w 1½ szklanki wody, doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj 1-2 łyżeczki shoyu. Gotuj jeszcze przez około minutę, aż stanie się przezroczysty. Napój ten poprawia trawienie, podnosi poziom energii i pomaga regulować pracę jelit. Przy bólach głowy, zmęczeniu, anemii, mdłościach, zaburzeniach krążenia krwi i braku apetytu: Pij herbatę Ume-sho-bancha z imbirem Przepis. Rozgnieść miąższ jednej śliwki w filiżance. Dodaj ½ łyżeczki shoyu lub tamari i zalej filiżankę wrzącą herbatą bancha. Możesz nawet dodać trochę świeżego, startego imbiru do smaku. W ten sposób, poprzez regulację trawienia, poprawisz krążenie krwi. Na zakwaszenie żołądka, problemy jelitowe, ból gardła, odurzenie cukrem: Wystarczy zjeść 1 śliwkę umeboshi. Lub ssać pestkę umeboshi przez 15 minut, aby złagodzić ból gardła i zapalenie gardła. Na skurcze jelit, problemy żołądkowe i biegunkę: Weź proszek z nasion umeboshi. Wyciągnij pestkę z kamienia i piecz w piekarniku w wysokiej temperaturze, aż ściemnieje. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiażdż do postaci proszku. W razie potrzeby dodaj łyżeczkę tego proszku do zwykłej filiżanki herbaty bancha, aby uzyskać bardzo skuteczny środek. Przyprawa umeboshi może być używana jako zdrowy zamiennik soli. Dodaj pastę umeboshi lub ocet ze śliwek ume do sosów, zup lub warzyw gotowanych na parze, aby wspomóc trawienie i zapobiec zaparciom. Przepis na sos do sałatek: Dodaj sok z ½ cytryny do 1 łyżeczki pasty. Wymieszaj z 2 łyżeczkami oleju sezamowego, 1 łyżeczką octu (najlepiej balsamicznego), 1 łyżeczką sosu shoyu i 2 łyżeczkami syropu klonowego. Polej swoją sałatkę, aby uzyskać pyszny dressing!

 

Gdzie kupić umeboshi

Możesz znaleźć świeże śliwki umeboshi w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością lub kupić je online.

Istnieje wiele różnych produktów na bazie umeboshi:

  • Śliwki umeboshi - prawdziwe, całe kiszone śliwki, zazwyczaj w słoiku. pasta umeboshi - oczyszczone śliwki Ocet ze śliwek umeboshi - przyprawa do marynowania wykonana ze śliwek umeboshi z solą morską i czerwonym shiso. Świetny do warzyw gotowanych na parze, sosów sałatkowych, marynat, ostrych sosów, dipów i sals. Doskonała do przyrządzania pikli. Pigułki Umeboshi - ekstrakt z suszonych śliwek w formie tabletek potocznie nazywanych meitan. Przydaje się w podróży, pomaga na niestrawność lub robaki żołądkowe. Prażone pestki śliwek Umeboshi - trudne do znalezienia w sklepach, można je zrobić w domu z pestek owocu.