Syrop klonowy jest bezpieczny dla diabetyków, hamuje wzrost raka jelita grubego i wiele innych!

Ostatnia aktualizacja 10 października 2018 r.

Nie wszystkie substancje słodzące są dobre dla Twojego zdrowia, ale są takie, które są rzeczywiście bajeczne. Jednym z najzdrowszych przykładów jest syrop klonowy, który pakuje całą masę korzyści zdrowotnych oprócz tego, że jest idealnym dodatkiem do twoich śniadaniowych naleśników.

Czy wiesz, że może on zapobiegać rakowi jelita grubego, łagodzić choroby zapalne, poprawiać trawienie i dostarczać Ci ogromną dawkę przeciwutleniaczy - wszystko to w jego kultowej i pysznej postaci? Czytaj dalej, aby poznać szczegóły!

Czym jest syrop klonowy?

Zacznijmy więc od podstaw. Syrop klonowy jest syropem wytwarzanym z soków (sok roślinny, z grubsza rzecz biorąc) kilku gatunków drzew klonowych, zazwyczaj klonu cukrowego, czarnego i czerwonego. Drzewa te znane są ze swojej zdolności do magazynowania skrobi w korzeniach i pniach, aby przetrwać mroźną zimę.

Ta skrobia jest następnie przekształcana w cukier, który wzrasta w soku bliżej wiosny. Wszystko, co następuje potem, jest bardzo proste: wywierć dziurę w drzewie - i sok wypływa, gotowy do przetworzenia w syrop!

Następnym krokiem jest odparowanie soku, aż do usunięcia większości wody, co powoduje skoncentrowanie cukru w mieszaninie. Z reguły można oczekiwać, że z 20-50 objętości soku otrzymamy 1 objętość syropu, w zależności od początkowego stężenia cukru. Gdy płyn zawiera co najmniej 66% cukru i ma gęstość 66°, mamy syrop klonowy! Pyszny i słodki - ale w całkowicie zdrowy sposób!

Syrop klonowy: Środek słodzący przyjazny cukrzykom?

Najbardziej problematycznym aspektem życia z cukrzycą nie są nawet zastrzyki insuliny, ale zdradliwy sposób, w jaki różne pokarmy wpływają na poziom glukozy we krwi. Niektóre z nich powodują szybki i OGROMNY wzrost i równie drastyczny spadek, inne są łagodne i stabilne zarówno w drodze w górę, jak i w dół.

Zależy to od indeksu glikemicznego (IG) danego produktu - im jest on wyższy, tym szybsze i bardziej intensywne będą zmiany poziomu glukozy we krwi. IG jest mierzony w punktach w stosunku do glukozy, przy czym maksymalna wartość 100 punktów oznacza czystą glukozę. Wszystkie inne produkty spożywcze są klasyfikowane jako produkty o wysokim, średnim lub niskim IG:

    Wysoki IG (70 i więcej): białe pieczywo, płatki kukurydziane i płatki śniadaniowe, białe ziemniaki, biały ryż. Średni IG (56-69): ryż basmati, rodzynki, śliwki, sok żurawinowy, banan Niski IG (do 55): fasola, nasiona, orzechy, pełne ziarno, większość warzyw i słodkich owoców, grzyby.

A oto podstęp: podczas gdy większość słodkich produktów ma wysoki indeks glikemiczny, syrop klonowy ma niski indeks glikemiczny. Według danych Glycemic Index Research Service Uniwersytetu w Sydney, indeks glikemiczny syropu klonowego wynosi zaledwie 54, co oznacza, że jest on idealnym środkiem słodzącym dla osób cierpiących na cukrzycę.

Nie zrozum mnie źle, nadal powinieneś spożywać go oszczędnie. Cukier to cukier, a w syropie klonowym jest go całe mnóstwo; jedyna różnica polega na tym, że będzie on dawał kopa delikatnie i stopniowo, co pozwoli Ci lepiej kontrolować zmiany.

Korzyści odżywcze syropu klonowego

Sprawdźmy, jakie składniki odżywcze otrzymasz z syropu klonowego wraz z jego pyszną słodyczą. Według Nutritiondata, jedna łyżka stołowa syropu klonowego (to około 20 gramów) zawiera:

    Wapń - 13,4 mg (1% dziennej wartości) Żelazo - 0,2 mg (1% DV) Magnez - 2,8 mg (1% DV) Fosfor - 0,4 mg (mniej niż 1% DV) Potas - 40,8 mg (1% DV) Sód - 1,8 mg (mniej niż 1% DV) Cynk - 0,8 mg (6% DV) Mangan - 0,7 mg (33% DV) Selen - 0,1 mcg (mniej niż 1% DV)

Podsumowując, syrop klonowy jest bajecznym źródłem manganu i cynku. Posiada również kilka innych mikroelementów, ale ich ilości nie są zbyt znaczące.

Jeśli chodzi o makroskładniki, syrop klonowy składa się głównie z węglowodanów: każda łyżka stołowa zawiera 13,4 gramów węglowodanów, z czego 11,9 to cukry. Nie zawiera białek i praktycznie żadnych tłuszczów (z wyjątkiem około 20 mg kwasów tłuszczowych omega-6, co nie jest dużo).

Tak więc, jeśli wartość odżywcza syropu klonowego nie jest to, co można nazwać gwiazdą, jak na świecie zapewnia wszystkie te fantastyczne korzyści zdrowotne (które omówimy w minutę)? Odpowiedź kryje się w jednym słowie: polifenole. Substancje te mogą zdziałać cuda dla Twojego zdrowia, więc przygotuj się na syrop klonowy!

10 wspaniałych zalet syropu klonowego, o których prawdopodobnie nie wiedziałeś

1. Syrop klonowy może hamować wzrost i inwazję raka jelita grubego

Yep, zdecydowaliśmy się zacząć od mocnego uderzenia: ostatnie badania donoszą, że syrop klonowy jest w stanie spowolnić wzrost i inwazję raka jelita grubego, co czyni go potężną fitomedycyną. Podobne wyniki zauważono w przypadku raka przewodu pokarmowego.

Badania wskazują, że ciemniejszy syrop klonowy wydaje się być najbardziej skuteczny w hamowaniu proliferacji komórek rakowych. Wkrótce przejdziemy do klas syropu klonowego.

2. Syrop klonowy może wzmocnić skuteczność konwencjonalnych antybiotyków

Kiedy tylko jest to możliwe, lepiej trzymać się z dala od konwencjonalnych antybiotyków, ponieważ mogą one mieć drastyczny wpływ na Twoje zdrowie, często czyniąc więcej szkody niż pożytku. Istnieją jednak pewne warunki, w których po prostu musisz je przyjmować, jeśli chcesz pozostać przy życiu, i właśnie wtedy syrop klonowy może Ci bardzo pomóc.

Badania wskazują, że bogaty w polifenole ekstrakt z syropu klonowego znacząco zwiększa moc działania niektórych antybiotyków, pozwalając osiągnąć większe rezultaty (szczególnie w przypadku ciprofloksacyny i karbenicyliny), przy zastosowaniu niższych dawek antybiotyków.

3. Syrop klonowy zawiera 23 potężne przeciwutleniacze (i wiele łagodnych)

Prawdopodobnie słyszałeś już, że przeciwutleniacze są niezwykle korzystne dla Twojego zdrowia. Są one znane z tego, że zmniejszają stres oksydacyjny komórek, łagodzą uszkodzenia związane z wiekiem, a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na raka (do pewnego stopnia). Cóż, syrop klonowy zawiera co najmniej 23 związki fenolowe o bajecznej aktywności antyoksydacyjnej i kilka innych grup substancji (jak kumaryny i lignany) o nieco łagodniejszym potencjale antyoksydacyjnym.

4. Syrop klonowy wykazuje właściwości przeciwzapalne

Przynajmniej jeden z polifenoli obecnych w syropie klonowym, a mianowicie quebecol, wykazuje duży potencjał przeciwzapalny. Biorąc pod uwagę, że wszystkie polifenole są świetnymi antyoksydantami, może się okazać, że WSZYSTKIE z nich faktycznie zwalczają stany zapalne. Potrzebne są dalsze badania, ale jest to świetny początek!

5. Syrop klonowy tworzy cudowne maseczki na twarz

Właściwie, to nie jest zaskoczeniem, gdy myślisz o wszystkich przeciwutleniaczy, które zawiera. Połącz go z czynnikiem nawilżającym i leczniczym - i voila!

Jeden z najbardziej popularnych przepisów jest również najprostszy: wystarczy wymieszać łyżkę syropu klonowego z łyżką żelu aloesowego. Nałożyć na twarz i pozostawić na jakieś 15 do 20 minut, a następnie spłukać dobrze.

6. Syrop klonowy może mieć właściwości anty-alzheimerowskie

Mógłby tutaj jest ważne, choć, ponieważ jesteśmy jeszcze daleko od prowadzenia badań na ludziach. Badania na zwierzętach donoszą jednak, że ekstrakty z syropu klonowego zmniejszają stan zapalny w układzie nerwowym i hamują agregację β-amyloidu, jednego z kluczowych składników w rozwoju choroby Alzheimera. Miejmy nadzieję na najlepsze i czekajmy na przyszłe badania!

7. Syrop klonowy (i spożywanie innych pokarmów o niskim IG) może poprawić wrażliwość na insulinę

Jeszcze raz: syrop klonowy ma niski (54) indeks glikemiczny, co oznacza, że zmiany, jakie wywołuje w stężeniu glukozy we krwi są stopniowe i łagodne. Pozwala to diabetykom lepiej kontrolować wahania glukozy we krwi, ale czy wiesz, że diety o niskim indeksie glikemicznym mogą znacznie poprawić wrażliwość na insulinę w ogóle? Innymi słowy, stosując dietę o niskim IG faktycznie obniżasz ryzyko rozwoju cukrzycy!

8. Syrop klonowy dostarcza wspaniałej mieszanki mikroelementów

Cynk i mangan to najważniejsze z nich, jest też trochę wapnia, żelaza i potasu. Ich ilość może nie brzmi jak coś gwiezdnego, ale hej, twój zwykły cukier nie ma żadnego z tych dobrych rzeczy. To sprawia, że syrop klonowy jest niewątpliwie zdrowsza opcja!

9. Syrop klonowy może pomóc utrzymać spadek testosteronu w zatoce

Ten jeden jest dla ludzi, którzy rzucili się na cynku obecnego w syropie klonowym: cynk jest znany jako naturalny booster testosteronu. Ta sprawa jest kluczowa dla mężczyzn, ponieważ faktem jest, że poziom testosteronu po 30 roku życia spada o 1% z każdym mijającym rokiem. Biorąc pod uwagę, że jedna łyżka stołowa syropu klonowego ma całe 6% zalecanej dziennej wartości, to na pewno nie zaszkodzi włączyć go do codziennej diety mężczyzny.

10. Syrop klonowy może pomóc we wspieraniu układu odpornościowego

...i po raz kolejny jest to zasługa jego mikroelementów i polifenoli. Naukowo udowodniono, że zarówno cynk jak i mangan odgrywają ogromną rolę w odporności na infekcje bakteryjne, więc upewnienie się, że otrzymujesz ich wystarczającą ilość jest niezbędne do walki z całą masą paskudnych dolegliwości.

Jesteśmy prawie pewni, że po przeczytaniu tych wszystkich korzyści, będziesz chciał położyć ręce na butelce tego produktu. Ale wszyscy wiemy, że syrop klonowy jest rzeczywiście dość drogie, więc jak można mieć pewność, że będziesz kupować prawdziwą ofertę, a nie jakiś "klon" aromatyzowany syrop kukurydziany zamiast?

Jak odróżnić prawdziwy syrop klonowy od podróbek?

Klasyfikacja syropu klonowego i wskazówki dotyczące spożycia

Wszystkie syropy klonowe powinny być odpowiednio klasyfikowane zgodnie z lokalnymi standardami.

Obecny system klasyfikacji syropów klonowych w USA i Kanadzie jest następujący:

Syrop klonowy klasy A: To ten, który znajdziesz na półkach sklepowych, gotowy do kupienia i urozmaicenia Twojego śniadania. Występuje on w czterech różnych odmianach:

    Złoty Kolor i Delikatny Smak Bursztynowy Kolor i Bogaty Smak Ciemny Kolor i Mocny Smak Bardzo Ciemny Kolor i Mocny Smak

Z reguły dwie pierwsze (złota i bursztynowa) są używane do bezpośredniego spożycia jako polewy, podczas gdy dwie ostatnie (ciemna i bardzo ciemna) są preferowane jako składniki do gotowania i pieczenia.

Uwaga: Klasa A nie oznacza, że istnieją również klasy B, C lub D. W starym systemie klasyfikacji istniała klasa B, która obecnie została zlikwidowana. W nowym systemie klasyfikacji istnieje tylko klasa A, która jest "zdrową" klasą nadającą się do spożycia.

Processing Grade: Jeśli z syropem jest coś nie tak (np. ma nieco dziwny smak lub niejednolity kolor), otrzymuje on Processing Grade i jest sprzedawany tylko w dużych pojemnikach (często w celu dalszego przetwarzania i ulepszania). Z reguły nie znajdziecie ich w zwykłych centrach handlowych.

Chociaż spożycie jest w dużej mierze kwestią osobistych preferencji, zwykle zaleca się używanie jasnego syropu klonowego do polewania kefiru lub owsianki, a ciemniejszy pozostawić do gotowania i pieczenia. W przeciwieństwie do surowego miodu, syrop klonowy jest stabilny termicznie i nie zmienia swoich składników po podgrzaniu.

Jak odróżnić prawdziwy syrop klonowy od podróbek?

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że ten artykuł zainspirował Cię do pozostania tak blisko naturalnego stylu życia, jak to tylko możliwe. W końcu, syrop klonowy jest tego doskonałym przykładem: co może być bardziej naturalnego niż pobieranie soku z drzewa, który jest przetwarzany na pyszne, słodkie, bursztynowe syropy bez dodatku chemikaliów?

Czy to w celu utrzymania cukrzycy na dystans, poprawy zdrowia skóry czy wsparcia układu odpornościowego, wiedz, że syrop klonowy skutecznie wesprze Cię na drodze do optymalnego zdrowia!

Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej