Bulion z kości jest bardzo pożywnym pokarmem, który powinieneś jeść, jeśli masz problemy z alergiami i problemami skórnymi. Przez setki lat ludzie w różnych kulturach polegali na bulionie kostnym ze względu na jego odżywianie i zdolność do zapobiegania objawom nieszczelnego jelita.
Co to jest rosół kostny?
Rosół z kości to każdy rosół zrobiony przy użyciu resztek kości, wraz z innymi składnikami, aby dodać więcej smaku. Kości są gotowane, aby wydobyć korzystne składniki odżywcze, które znajdują się w szpiku kostnym i małych kawałkach mięsa, mięśni lub tłuszczu, które są nadal dołączone do kości.
Rosół kostny jest nie tylko wspaniały dla zdrowia, ale jest również niezwykle opłacalny. Robiąc swój własny rosół kostny, możesz lepiej wykorzystać jedzenie, które jesz. Dowiedz się więcej o korzyściach płynących z rosołu kostnego i jak zrobić swój własny.
Ten przepis wymaga gotowania przez ponad 24 godziny. Dlaczego musisz gotować go tak długo? Oczywiście możesz zrobić rosół w mniej niż godzinę, ale oto dlaczego musisz gotować rosół kostny przez tyle godzin: Kości muszą być ugotowane tak miękko, że pod koniec gotowania powinny się po prostu rozpadać, gdy lekko naciśniesz je palcami. Ma to na celu wytworzenie żelatyny z bogatych w kolagen kości i stawów.
Dlaczego powinieneś jeść rosół z kości?
Rosół kostny zapewnia prawdopodobnie najlepsze rozwiązanie dla radzenia sobie z zespołem nieszczelnych jelit, wzmacniając twój system odpornościowy i zapobiegając nietolerancjom pokarmowym lub alergiom. Pomaga również chronić wyściółkę jelit, dostarcza metaboliczne paliwo dla komórek wewnątrz jelita cienkiego i wzmacnia metabolizm.
Jeśli starasz się schudnąć, nabrać mięśni lub poprawić swoje zdrowie, spróbuj spożywać jedną porcję bulionu kostnego każdego dnia. Niektórzy ludzie nawet używają bulionu kostnego jako części swojego planu detoksykacji. Spożywanie bulionu kostnego może pomóc uzdrowić układ trawienny, jednocześnie odtruwając jelita i wątrobę.
Rosół kostny nie tylko pomaga uzdrowić układ trawienny, ale także zapewnia zdrowy sposób na wchłonięcie większej ilości składników odżywczych. Rosół kostny zawiera minerały, które Twoje ciało może łatwo wchłonąć, w tym magnez, wapń, fosfor i krzem. Wiele z tych związków może pomóc Ci poradzić sobie z zapaleniem lub bólem stawów.
Rosół kostny jest również doskonałym źródłem kolagenu. Kolagen jest białkiem występującym w tkankach, zwłaszcza w tkance kostnej, szpiku, ścięgnach, więzadłach i chrząstkach. Poprzez gotowanie kości, można wyodrębnić ten kolagen, który staje się żelatyną.
Żelatyna jest przydatna w zapobieganiu alergiom pokarmowym i wyściela przewód pokarmowy, aby zapobiec zespołowi jelita drażliwego. Minimalizuje również widoczność zmarszczek i cellulitu.
Jak zrobić swój własny rosół z kości
Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie bulionu kostnego, ale badania sugerują, że możesz odnieść więcej korzyści z bulionu kostnego, który został połączony ze świeżymi warzywami. Te dwa zestawy składników uzupełniają się wzajemnie i zwiększają ilość wartości odżywczych, które otrzymasz.
Oprócz dodawania warzyw do rosołu kostnego, należy wybrać kości od zwierząt, które były karmione na pastwiskach, karmione trawą lub są wolne od antybiotyków i hormonów.
Domowy rosół kostny Przepis
Składniki:
- 3-4 funty organicznych kości szpikowych i golonek wołowych 2 funty krótkich żeberek ½ szklanki organicznego octu jabłkowego z cydru 3-4 litry przefiltrowanej wody 2 marchewki, duże plastry ¼ dyni, duże plastry (więcej w razie potrzeby) 2 duże cebule, pokrojone w ćwiartki
Aby zrobić własny bulion z kości ...
- Zacznij od umieszczenia kości w dużym garnku. Napełnij duży garnek wodą i dodaj ocet jabłkowy. Pomoże to wydobyć składniki odżywcze z kości. Podczas dodawania wody, upewnij się, że pozostawiasz wystarczająco dużo miejsca, aby woda mogła się zagotować. Pozostaw na około 20 minut, aby ACV zaczął działać. Możesz również dodać trochę kurkumy w proszku i pieprzu w proszku, jeśli chcesz. Po doprowadzeniu bulionu do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Jest to minimalny czas, przez który należy gotować rosół, ale można gotować go dłużej. Kości kurczaka mogą się gotować do 24 godzin, podczas gdy kości wołowe mogą się gotować do 48 godzin. Możesz również wyłączyć ogrzewanie w nocy i włączyć je z powrotem, aby kontynuować gotowanie na wolnym ogniu następnego dnia. Co kilka godzin sprawdzaj bulion i usuwaj warstwę folii, która rozwija się na wierzchu. Eksperymentuj z różnymi kombinacjami potraw. Możesz użyć posiekanego selera, czosnku, porów, a nawet grzybów. Ja lubię dodawać seler, ponieważ jest on bardzo korzystny dla nerek. Dodaj trochę soli morskiej do smaku, jeśli lubisz. Przygotuj rosół w dużych ilościach, a kiedy ostygnie, przecedź go i przechowuj w słoikach w lodówce do spożycia jako napój. Podgrzewaj go na kuchence, kiedy go potrzebujesz, ale nigdy nie używaj kuchenki mikrofalowej do podgrzewania rosołu.
Rosół z kości jest używany od setek lat i nie bez powodu. Oferuje on jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie wszystkich składników odżywczych znajdujących się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Następnym razem, gdy będziesz miał kurczaka lub stek, zachowaj kości do następnego rosołu. Upewnij się jednak, że pochodzą one od zwierząt karmionych trawą, które są wolne od antybiotyków i hormonów.