19 najzdrowszych owoców na określone dolegliwości, które są pyszne

Owoce są pyszne i niesamowicie pożywne. Wiemy o tym! Ale zrozumienie korzyści płynących z każdego owocu może być przytłaczające i onieśmielające. Podczas gdy włączenie większej ilości i szerszej gamy owoców do diety jest ważne dla każdego zdrowego stylu życia, wskazanie, w jaki sposób każdy owoc może zaspokoić twoje konkretne potrzeby, jest łatwiejsze do powiedzenia niż zrobienia.

Nie martw się. Uprościliśmy to dla Ciebie, podkreślając najważniejsze składniki odżywcze i korzyści płynące z 20 najzdrowszych owoców. Więc śmiało, jedz tęczę!

19 najzdrowszych owoców na konkretne dolegliwości

1. Jabłka

Polifenole pomagają zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi, pomagając w rozkładaniu cukrów prostych i zmniejszając wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego. Czytaj więcej.

2. Morele

Witamina A (beta-karoten) pomaga chronić wzrok przed uszkodzeniami związanymi ze starzeniem się.

3. Banany

Potas jest minerałem niezbędnym do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i funkcjonowania serca. 

4. Borówki

Przeciwutleniacze wspomagają funkcjonowanie nerwów i zdrowie mózgu - z nowymi, ekscytującymi dowodami na to, że borówki mogą poprawić Twoją pamięć.

borówka

5. Kantalupa

Obniża ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego i zmniejsza ogólny stan zapalny. 

6. Żurawina

Proantocyjanidyny (PAC) działają jak bariera dla bakterii, która pomaga zapobiegać UTI, bakteriom żołądkowym (wrzody) i infekcjom drożdżowym. 

7. Figi

Wysokie źródło błonnika pokarmowego ma pozytywny wpływ na kontrolę wagi, pomagając Ci jeść mniej i pozostawać dłużej sytym.

8. Grejpfrut

Likopen ma działanie antynowotworowe, pomagając zwalczać wolne rodniki i uszkodzenia komórek. 

9. Winogrona

Resweratrol zwiększa ekspresję trzech kluczowych genów długowieczności. 

10. Kiwi

Wysoka pojemność antyoksydacyjna, która chroni DNA w Twoich komórkach przed uszkodzeniami związanymi z tlenem.

11. Cytryna/Limes

Działanie antybiotyczne flawonoidów wspomaga prawidłowy cykl komórkowy - zapobiegając podziałom komórek związanych z nowotworami.

12. Pomarańcze

Witamina C rozbraja wolne rodniki, zapobiega uszkodzeniom komórek związanym z nowotworami i zmniejsza stany zapalne.

13. Papaja

Połączenie wysokiej zawartości witaminy C i witaminy A pomaga zapobiegać cholesterolowi poprzez unikanie tworzenia się niebezpiecznych blaszek miażdżycowych, które powodują zawały serca i udary mózgu.

14. Gruszki

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego pomaga chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2 i chorób serca.

15. Ananas

Bromelaina jest enzymem trawiącym białka, ogranicza stany zapalne i pomaga w trawieniu w przewodzie jelitowym.

16. Śliwki

Kwasy nonchlorogenowy i chlorogenowy neutralizują niebezpieczne oksygeny i zapobiegają uszkodzeniom błon komórkowych spowodowanym przez tlen.

17. Maliny

Szeroka gama fitoskładników chroni przed zagrożeniami stresu oksydacyjnego i chorobami związanymi z zapaleniem, takimi jak otyłość, cukrzyca typu 2 i nadciśnienie.

18. Truskawki

Wysoka zawartość witaminy C chroni przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zapalnymi.

19. Arbuz

Związki fenolowe, takie jak likopen, zapobiegają procesom zapalnym i neutralizują cząsteczki wolnych rodników.

Więcej na: http://sklep-vitality.pl