Owoce są pyszne i niesamowicie pożywne. Wiemy o tym! Ale zrozumienie korzyści płynących z każdego owocu może być przytłaczające i onieśmielające. Podczas gdy włączenie większej ilości i szerszej gamy owoców do diety jest ważne dla każdego zdrowego stylu życia, wskazanie, w jaki sposób każdy owoc może zaspokoić twoje konkretne potrzeby, jest łatwiejsze do powiedzenia niż zrobienia.
Nie martw się. Uprościliśmy to dla Ciebie, podkreślając najważniejsze składniki odżywcze i korzyści płynące z 20 najzdrowszych owoców. Więc śmiało, jedz tęczę!
19 najzdrowszych owoców na konkretne dolegliwości
1. Jabłka
Polifenole pomagają zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi, pomagając w rozkładaniu cukrów prostych i zmniejszając wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego. Czytaj więcej.
2. Morele
Witamina A (beta-karoten) pomaga chronić wzrok przed uszkodzeniami związanymi ze starzeniem się.
3. Banany
Potas jest minerałem niezbędnym do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i funkcjonowania serca.
4. Borówki
Przeciwutleniacze wspomagają funkcjonowanie nerwów i zdrowie mózgu - z nowymi, ekscytującymi dowodami na to, że borówki mogą poprawić Twoją pamięć.
5. Kantalupa
Obniża ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego i zmniejsza ogólny stan zapalny.
6. Żurawina
Proantocyjanidyny (PAC) działają jak bariera dla bakterii, która pomaga zapobiegać UTI, bakteriom żołądkowym (wrzody) i infekcjom drożdżowym.
7. Figi
Wysokie źródło błonnika pokarmowego ma pozytywny wpływ na kontrolę wagi, pomagając Ci jeść mniej i pozostawać dłużej sytym.
8. Grejpfrut
Likopen ma działanie antynowotworowe, pomagając zwalczać wolne rodniki i uszkodzenia komórek.
9. Winogrona
Resweratrol zwiększa ekspresję trzech kluczowych genów długowieczności.
10. Kiwi
Wysoka pojemność antyoksydacyjna, która chroni DNA w Twoich komórkach przed uszkodzeniami związanymi z tlenem.
11. Cytryna/Limes
Działanie antybiotyczne flawonoidów wspomaga prawidłowy cykl komórkowy - zapobiegając podziałom komórek związanych z nowotworami.
12. Pomarańcze
Witamina C rozbraja wolne rodniki, zapobiega uszkodzeniom komórek związanym z nowotworami i zmniejsza stany zapalne.
13. Papaja
Połączenie wysokiej zawartości witaminy C i witaminy A pomaga zapobiegać cholesterolowi poprzez unikanie tworzenia się niebezpiecznych blaszek miażdżycowych, które powodują zawały serca i udary mózgu.
14. Gruszki
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego pomaga chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2 i chorób serca.
15. Ananas
Bromelaina jest enzymem trawiącym białka, ogranicza stany zapalne i pomaga w trawieniu w przewodzie jelitowym.
16. Śliwki
Kwasy nonchlorogenowy i chlorogenowy neutralizują niebezpieczne oksygeny i zapobiegają uszkodzeniom błon komórkowych spowodowanym przez tlen.
17. Maliny
Szeroka gama fitoskładników chroni przed zagrożeniami stresu oksydacyjnego i chorobami związanymi z zapaleniem, takimi jak otyłość, cukrzyca typu 2 i nadciśnienie.
18. Truskawki
Wysoka zawartość witaminy C chroni przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zapalnymi.
19. Arbuz
Związki fenolowe, takie jak likopen, zapobiegają procesom zapalnym i neutralizują cząsteczki wolnych rodników.
Więcej na: http://sklep-vitality.pl